Tehnika
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Nije toliko rijetko da je kod nekih današnjih automobila buka od pneumatika ona koja dominira putničkim ...

... prostorom. Može li se to riješiti? Ne u potpunosti, ali ublažiti itekako može. Prvo treba definisati gdje je izvor buke na pneumatiku, a onda pokušati prigušiti buku. gazna površina je ta koja dodiruje tlo po kojem se vozilo kreće, a nije glatka. Bar kod automobila koje gledamo po cestama. Svi oni sitni elementi odvojeni šarama na pneumatiku uslijed okretanja točka, praktično udaraju u tlo prilikom dodira, i time proizvode buku koja se prenosi i u unutrašnjost automobila. Izvor buke je tako definisan. 

Kako se ta buka može ublažiti? Djelovanjem na suprotnu stranu od gazećeg sloja, dakle na unutrašnjost pneumatika. Continental je odlučio da nanese premaz baš sa te strane, a premaz je poseban tip pjene. On ostaje na svojem mjestu jer sile inercije kod okretanja točka tu pjenu ne teže da odvoje od pneumatika, nego naprotiv, a sa druge strane, ta pjena će emitovati manje buke uslijed okretanja točka, od povšine pneumatika po kojoj je nanesena. Koliko je smanjenje buke u ovom slučaju? U Continentalu kažu da je to 9 decibela. Koliko je u stvari 9 decibela? Svaka tri decibela intenzitet buke se udvostručuje (ono što ljudsko uho registruje). Ovih 9 decibela je dakle smanjenje intenziteta buke za tri puta!

Tehnologija je nazvana ContiSilent, a pneumatici se na bočnim stranama imati oznaku RO1. Tvrde da će brzo na tržište ....

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE