Tehnika
fShare
0
Pin It

[VIDEO] Drugi su pisali o ovome, pa je red da i mi kažemo koju riječ. Baterije su trenutno najveći ograničavajući faktor ekspresnoj popularnosti automobila na pogone lektričnom energijom. Kako? Fino, imaju još uvijek jedva dovoljan energetski kapacitet, skupe su, relativno velike dimenzijama i "nerelativno" su teške. Može li se tu šta uraditi?...

...
Naravno da može, no razvoj će ići svojim tokom, a jedna od ideja, u koju se uključio Volvo, kao jedini od proizvođača automobila, trebala bi se pretočiti u stvarnost u naredne tri godine u vidu konceptnog automobila.

O čemu se radi?

Radi se praktično na iskorištavanju drugih prostora za smještaj ili formiranje baterija. U stvari elementi-paneli karoserije su baterije! Pogledajte sliku i sve će biti daleko jasnije. kao što rekosmo, Volvo je samo jedan od zainteresovanih u projektu, ali i jedini od proizvođača automobila, dok sama ideja dolazi od Imperial College iz Londona i na projektu radi devet evropskih kompanija.
Ideja je da se ugljenična vlakna i polimer-smola spoje na takav način da mogu kod spajanja na izvor električne energije pokrenuti proces koji postaje reverzibilan kada se umjesto električne energije na elektrode spoji potrošač električne energije, ili jednostavnije, da takav materijal postane baterija!

Navodno bi se trebalo osigurati i brže punjenje baterija, ali i brže pražnjenje (mogućnost oslobađanja većeg rada u jedinici vremena - veća snaga), kao i veći energetski kapacitet po prostornoj jedinici baterija.

Ovakve baterije bi bila lakše, u samom startu za najmanje 15-ak posto. Projekat je našao izvore finansiranja i u fondovima Evropske Unije (3,5 miliona Eura) i podijeljen je u tri faze, prva je stvaranje kompozitnog materijala koji je u stvari baterija i posljednja mogućnost oblikovanja po želji (elementi karoserije).

Iz Volva tvrde, da ako se projekat uspješno realizuje i baterije budu sačinjavali paneli krova, poklopaca prtljažnika i "motora" i krov, automobil će imati autonomiju od 130km, a prostor koji će se dobiti je zaista ogroman. Nema SUS motora pod haubom, nema baterija u podu prtljažnika ili putničkog prostora...zaista za prostor nema ograničenja sem mašte konstruktora i dizajnera. A ako se više panela karoserije, pa i sam dio slobodnog prostora popuni baterijama. Autonomija bi bila, pa najmanje 500 kilometara!

I naš komentar, sve ovo zvuči zaista super, samo je projekat daleko od bilo kakve testne faze za sada!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.