Tehnika

U materijalima koje dobijamo se skoro uvijek uz ime plin ugljen-dioksid stavlja epitet "štetan". Ovo je glupost, jer ovaj plin je zaslužan za današnji život? U nastavku opisujemo i zašto! Ugljen-dioksid je plin koji se sastoji od dva atoma kisika i jednog ugljika koji su u kovalentnoj vezi. U zemljinoj atmosferi ga ima 0,039 posto, i ima tendenciju rasta. Imao je. Nema ga toliko da bismo se trebali ...

... birnuti da ćemo se otrovati, ali on ima jednu drugu ulogu. U stvari prvi simptomi na ljudski organizam bi se osjećali tek kada bi njegova koncetracija u zraku bila 25 puta veća, a jedini simptom koji bismo osjećali bio bi mamurluk!

Ipak vratimo se unazad, kako nauka kaže nekih 790 miliona godina. Znamo da će sada neko reći ko zna kada i šta je bilo, ali hajdemo vjerovati geolozima i radiokarbonskim analzama. U to vrijeme naša planeta je bila jedna zaleđena lopta, a posljednje ledeno doba koje se desilo prije 12.000 godina je cirkus u odnosu na ovo koje spominjemo. U to vrijeme nestala je većina tadašnjeg života (u vodi), a i ono malo što je ostalo je bilo u opasnostio i nalazilo se u ekvatorijalnom dijelu planete. Tuda su se nalazile jedine otvorene vodene površine, ili povšine koje su dijelom godine bile pod tekućom vodom, a sa dovoljno kisenika i ne toliko niskom temperaturom ispod leda u dijelu gdje je voda još tekuća. Ono što se dešavalo bilo je katastrofa, a ono čemu je sve išlo samo zaokruživanje te katastrofe. Išlo je tome, da su ledene površine, i površine svijetle boje reflektovale svjetlost nazad u atmosferu, pa tako i UV zrake i nije bilo nade da će se Zemlja ikada više zagrijati.

Ipak....iz nekog razloga probudili su se vulkani, duž današnjeg atlantskog okeana. Počeli su da bljuju vatru, i oslobađaju ogromne količine plinova, a najzastupljeniji je bio ugljen-dioksid (CO2). Srećom po današnji život na Zemlji!

Poslije toga raste udio ugljen-dioksida na zemlji, a pošto je to u stvari staklenički plin, počinje da reflektuje nazad odbijene UV zrake (koje prenose toplotu) od leda na površini zemlje. Polagano, ali sigurno Zemlja počinje da se grije, a led otapa. Proces je trajao milionima godina, ali je doveo do toga da se većina leda otopila, i da je stvorio uslove za život! Period kada je Zemlja bila ledena lopta se naziva Cryiogenic, a trajao je oko 160 miliona godina!

Nećemo pričati niti o evoluciji niti neevoluciji, nije to suština. Niti evoluciju dokazuju fosilni ostaci koje imamo, u stvari niti jedan fosil ne predstavlja prelaznu formu između dva formirana oblika, a ni logika ne dopušta da kažemo kako su od osa nastali mravi kada su ove radi evolucije izgubile krila. Zašto ići unazad u svojim sposobnostima? Sam Darwin je napisao u svojim spisima da je bez konkretnih dokaza njegova teorija pogrešna, a kako ih nema do danas...jasno je. Sa druge strane ljudi nemaju sposobnost da zamisle samu granicu svemira, ako postoji šta je iza, a ako ne postoji kako percipirati beskonačnost. E ako ljudski mozak nije sposoban za nešto takvo, zašto očekivati da u dvije rečenice objasni sam život, postojanje, samu sposobnost razmišljanja koju ima jedna od vrsta na zemlji, najveći predator - čovjek! Zato nećemo reći da su u to vrijeme jednostavni organizmi iz mora izašli na kopno i pretvorili se u žirafu, konja, pandu, dinosaurusa, mene,...jer nema dokaza.

Suština je da bi bez ugljen-dioksida u zraku i u omotaču zemlje život na istoj u formi u kojoj ga poznajemo bio NEZAMISLIV. Zašto ga onda nazivati štetnim? On nam samo u ovom momentu ne treba u atmosferi u ovim količinama, i to je sve. U budućnosti, ako se ovlada fuzijom, i zato nestanu sva današnja spaljivanja fosilnih goriva, imat ćemo problem - manjak CO2 i hlađenje planete. Nešto slično se desilo potkraj sedamnaestog stoljeća, a u poznatoj historiji Temza se u Londonu prvu put zaledila 1607. godine, a posljednji 1714. godine. Tačno u periodu "mini ledenog doba" kako ga nauka naziva. U to vrijeme švedska vojska je pregazila zaleđeno more da bi napala dansku prijestolnicu Kopenhagen, glečeri u švajcarskim alpama su narasli i uništili planinske kućice i kolibe, čak je i Bosfor bio zaleđen. Finska je radi gladi izgubila trećinu svoje populacije, a gubile su je i druge zemlje. Pad temperature u prosjeku je bio samo za manje od jednog stepena Celzijusa! U Mauritaniji i Etiopiji pojedini planinski vrhovi su tokom cijele godine bili pod snijegom, i to isti oni na kojima se u proteklih par stotina godina ne bilježi niti jedna jedina pahuljica.

Porast ugljen-dioksida se desio i oko 1.000-te godine p.I., a tada nije bilo automobila, termoelektrana, ...., i tada se desilo zatopljenje planete. Porastom CO2 dolazi i do još jednog fenomena, bržeg rasta biljaka, a to znači i više absorbcije i prerade ugljen-dioksida iz atmosfere.

Porastom ugljen-dioksida u atmosferi ovo je prestalo i svijet se vratio "u normalu". Jednostavno ugljen-dioksid u atmosferi je neophodan da se planeta ne zaledi, a višak je nepovoljan jer slijedi pregrijavanje. Ipak poslije gornje priče kristalno je jasno da ga je pogrešno nazivati "štetnim", nego je to upravo plin koji život znači! I kao i sve drugo u velikim količinama je štetan. A bio bi i kiseonik, kojeg bi, da izlzazi iz auspuha, većina osoba koje rade saopštenja za javnost u automobilskoj industriji nazivali čistim ispuhom! Pogrešno!! I usput, niko ne spominje nitrookside koji su mnogo opasniji!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.


Tekst niti dio teksta ne smije se kopirati bez dopuštenja magazina.
Isključiva prava na članak ima AutoMotoSvijet

....................

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button