Tehnika

[VIDEO] Varijabilnost kod mašinskih elemanata i mehanizama je nerijetko ono što nedostaje da bi se njihovo funkcionisanje prilagodilo svim režimima rada kompletnog sistema u koji su ugrađeni, i da bi se postigao njihov najbolji efekat. Kod automobilskih motora najbolji primjeri za to su varijabilno otvaranje ventila i varijabilna geometrija turbopunjača. Sada dolaze i varijabilne uljne pumpe.

Zašto? Zato da bi se postiglo što optimalnije podmazivanje svihe dodirnih pokretnih površina za svaki režim rada, ali bez nepotrebnog rasipanja snage na okretanje pumpe za ulje i savladavanje otpora koji se pri tome javljaju.

Ovaj novitet dolazi iz, sada ćete se iznenaditi - General Motors-a, što je malo neuobičajno za nešto što treba da štedi gorivo. Od Amerikanaca se to baš i ne očekuje. No General Motors ima planove i za Evropu, a sa druge strane morat će ispoštovati američke CAFE standarde o potrošnji, pa otud i varijabilna pumpa za gorivo!

Motor je turbopunjačem pomognuti 1,4 litarski benzinac, a jedna od karakteristika mu je upravo varijabilna pumpa za ulje.

Dok pišemo, još ne znamo staviti ovu vijest u rubriku Teme, ili samo Tehnika Vijesti, pa ćemo pokušati malo konkretnije objasniti sve da bi ipak ovaj članak išao u rubriku Teme.

Čim se startuje, motor treba podmazivanje elemenata koji se dodiruju i pokreću se jedan u odnosu na drugi. Ono što može da predstavlja problem jest količina ulja koja se upumpava u sistem.
www.automotosvijet.com
Zašto?

Jjednostavno je, protok pumpe za ulje zavisi od broja obrtaja pokretnih elemenata, a oni su kod današnjih motora zavisni od broja obrtaja motora, tačnije radilice motora. I to je sve logično. No ipak, dešava se sa se povećanjem broja obrtaja motora u sistem upumpava više ulja nego je u stvari potrebno da bi podmazivanje bilo uspješno. Tada se na izlazu iz pumpe stvara veći pritisak u ulju što uzrokuje to da se otvara ventil na izlazu koji višak ulja vraća (takozvanim "by-pass"-om) nazad u korito gdje je smješteno ("karter" ako se radi o klasičnom, a ne "dry-sump" sistemu podmazivanja motora).

Kod rješenja na slici General Motors je upotrijebio pumpu sa krilcima (zupčasta je do nazad deceniju bila skoro pa obavezna, a i sada je kod velike većine automobila, ponajviše radi robusnosti i pouzdanosti), s tim da je kućište riješeno na način da se može pomjerati lijevo desno oko osovinice kućišta u odnosu na samu osovinu na koju je montirana ploča koja nosi krilca. Tim pomjeranjem lijevo-desno se smanjuje ili povećava zapremina prostora između krilaca gdje se ulje zahvata i upumpava u sisitem podmazivanja. Ovakvom regulacijom (zakretanjem kućišta) se dakle utiče direktno na količinu ulja koja će biti zahvaćena i ubrizgana u sistem, a sve u funkciji režima rada motora. Na ovakav način podmazivanje, psomatrano u funkciji količine ulja je optimalno, a nema nepotrebnog trošenja dijela snage motora na nepotrebno povećanje pritiska ulja, savladavanje otpora kretanju fluida i otvaranje ventila za odušak.

U General Motorsu ne govore da je korist od ovakvog načina ogromna, bar kada je ušteda goriva u pitanju. Ona dolazi do izražaja zajedno sa svim drugim optimizacijama primijenjenim na motoru. Ako svaki od njih smanjuje potrošnju, jedan, dva ili tri posto, zbir na kraju je i te kako značajan.

U General Motorsu navode da su uspjeli gore pomenuti motor dovesti na potrošnju manju od 5,9 litara na 100 pređenih kilometara što im je i bio cilj sa modelom Cruze Eco.

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš


Tekst niti dio teksta ne smije se kopirati bez dopuštenja magazina.
Isključiva prava na članak ima AutoMotoSvijet

....................

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button