Tehnika
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Automobili koje pokreće električna energija skoro da trebaju ikakvo održavanje. Nema izmjene ulja, izmjene...

...filtera zraka u motoru, goriva,... sve se svede na filter ventilacije i ... to je to kada je redovno održavanje u pitanju. Elektromotori ne trebaju nikakvu pažnju, održavanje, skoro da mogu beskonačno, nemaju potrošnih dijelova osim dva ležaja (mogu biti bez četkica) na koje se oslanja rotor, a oni mogu biti takvi da se na zamjenu može zaboraviti decenijama. Većina još nije niti svjesna kolika bi bila prednost automobila koje pokreće električna energija. Nije ni ovo sve, zauzimaju i manje prostora pa bi i najmanji automobili postali veliki unutra. ...

Ovdje predstavljamo Proteanov električni pogon na automobilima, a karakteriše ga to što je elektromotor ili elektromotori, smješteni u glavčine točkova. U Proteanu su zamislili ovo kao da bude i kao dio hibridnog sistema, ali i da bude samostalan pogon kod automobila. Stavljajući motor u svaki točak, otvara se mogućnost da se pogon svakog točka kontroliše individualno. 


U odnosu na prethodnu generaciju Protean pogona ove vrste, ovaj daje 25 posto veći moment, a brojevima to izgleda ovako: 1.000 Nm momenta i 100 KS za svaki točak. Masa svakog elektromotora je 31 kilogram. Dakle ukupna masa je 124 kilograma, kada posmatramo sve motore zajedno. Protean tvrdi da je ovaj sistem efikasniji i kada treba kinetičku energiju regenerisati u električnu (kočenje, spuštanje nizbrdicom), a sve je to zahvaljujući odsustvu bilo kakvog prenosnog mehanizma između toškova i elektromotora. Pa se tako čak 85 posto kinetičke energije može regenerisati (kinetička energija je lakše razumljiva ako se nazove energija kretanja). 


Protean je za ovaj sistem dobio čak 27 patentnih brojeva, a spremni su ovaj sistem napraviti sposobnim za automobile koji su već na cestama. Da se radi o nečem ozbiljnom i vrijednom pažnje govori i činjenica da je ovo dobitnik nekih nagrada od magazina Car and Driver kao tehnologija koja ima budućnost. Protean je testira u modelima Vivaro, Ford F-150, Brabus Mercedes E-klasa.

I opet šta je problem kod električnih pogona? Još uvijek nedovoljna savršenost baterija ili sistema koji bi isporučivali električnu energiju. Trenutno je najbolja opcija benzinac koji preko generatora pravi električnu energiju, jer se na najefikasniji način može iskoristiti fosilno gorivo. Motor može raditi pri nekom stalnom broju obrtaja, tamo gdje je moment najveći, i tako najbolje iskoristiti gorivo, a na izlazu se isporučuje električna energij aza baterije ili elektromotore. Time se izbjegava mehanički prenos snage na točkove sa SUS motora. Do nekih bolji vremena (čitajte: baterija) ....

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE