Tehnika
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Ako želite na sebe skrenuti pažnju, kada su auto takmičenja u pitanju, onda to može na dva načina ili ...

...da privučete pažnju pobjedom ili nekako drugačije. Ovo drugačije uključuje i izgled, a Nissanovi marketing eksperti su jednostavno morali biti posvađani sa svojim inžinjerima kada je Delta Wing bio prihvatljiva opcija za njih (marketing). Svojim izgledom definitivno privlači pažnju, ali ga zato nema nigdje u nekoj takmičarskoj konkurenciji, uvijek je tu, da kažemo, rekreativno, ne da se takmiči (i gubi). Zašto. Pogledajte prednji par točkova, pogledajte razmak između njih. Nikakav. Na drugoj fotki u nastavku crvena linija se sužava prema naprijed, a predstavlja spoj bočnih oslonaca. Ukoliko se ona sužava u pravcu kretanja automobil je nestabilniji. Najbolje bi bilo da se širi, ili da bude koliko toliko ravna, radi uslova ravnoteže. A o tome eksperti za marketing nemaju pojma. Pravnici, žurnalisti, još i manje. Cijenimo mi sve struke, no fazon je da nikada nećemo pisati o hirurgiji, jer  nismo školovani za to, ili kuhanju, jer samo zato što volimo jesti ne znači da se kužimo u kuhanje. U nas je tako, volite auta, i odmah se smatrate ekspertom za iste. Stoga ovakav članak o stabilnosti Delta Wing budalaštine možete naći samo nanašem portalu. Zato i jest ovako dug, kako bi se ova crvena linja spuštala pod što manjim uglom. Džaba im i to!


A ima li primjenu ovakav tip konstrukcije? Ima, kod trka ubrzanja tamo gdje je bitno ostati na pravcu. I nigdje više! Nissan hoće da dizajner Ben Bowlby pripremi automobil, kako kažu ovakav kao Delta Wing, kako bi sa 1,6 litarskim DIG-T motorom od 300 konja ali imao bi i električni pogon koji bi bio koristiti bar jedno vrijeme. A evo konkretno i citat: "Konačna konfiguracija pogona je još uvijek u fazi razmatanja, ali smo napravili značajan napredak. Nissan mora biti u mogućnosti da pokaže svoju električnu tehnologiju, a to ćemo učiniti pomoću DeltaWinga", izjavio je potpredsjednik kompanije Nissan Andy Palmer.


I sa ovim hoće na Le Mans! Nonsens!!


A evo konkretan primjer šta se dešava sa automobilom koji se naprijed ne oslanja na dva razmaknuta točka. Pametnom dovoljno:

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE