Historija
0
0
0
s2smodern

Tamni period za Evropu, onaj između dva svjetska rata, imao je i nekih svijetlih tačaka - autoindustriju. Svi su nešto razvijali, ....

... eksperimentisali, a iz tog perioda su i Topolino i Type 57. A ovdje se zabavljamo sa pričom o modelu Schlörwagen, sedmerosjed baziran na Mercedesu 170H, i automobilu koji je trebao biti superaerodinamičan. A sada šok, za one koji poznaju išta o aerodinamici, ovaj model imao je koeficijent otpora zraka od samo 0,15! Zasluge za razvoj mogu se pripisati inžinjeru po imenu Karl Schlör of Westhofen-Dirmstein (1911.-1997.).  Moramo reći da se koeficijent od 0,15 izmjerio 70-ih godina prošlog vijeka, na modelu ovog automobila, jer se prvotno mislilo da je isti 0,187. No u to vrijeme, nije se baš moglo tako precizno sve to izmjeriti.

Dug je 4,33, širok 2,1 i imao je osovinski razmak od 2,6 metra. Ako pratite automobilizam znate da su ove dimenzije identične kao one oko kojih se vrte današnji automobili (sem širine, ali ako uzmemo u obzir retrovizore, to je to!). Kao uzor je poslužilo avionsko krilo, a cilj je bio smanjenje potrošnje goriva. U odnosu na model koji je poslužio kao uzor, a koji je trošio 10-12 litara benzina na 100 kilometara, ovaj aerodinamični model je trošio svega 8 litara. Mogao je ići i 20 km/h brže (135 km/h). 

Nakon završetka rata niko nema pojma gdje je završio ovaj automobil. Možda su ga i saveznici uništili bombardujući civilne ciljeve po Njemačkoj, što bi trebao biti ratni zločin!

Slijedi video:

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE