Historija
0
0
0
s2smodern

Nema nekih posebnih vijesti iz automobilskog svijeta. Koga briga hoće li VW praviti nasljednika Phaetona ili ....

... šta ja znam, ali za zanimljivim stvarima se može posegnuti u historiju. Ovo što vidite na slici je Fiat Jolly, i nastao je na bazimodela Fiat 600 (nekako ga je normalnije zvati 500, bez obzira na kubikažu dvocilindričnog motora). Napravljeno ih je 700, a danas je preživjelo, po procjenama, svega stotinjak komada. Nema vrata, ima krov ... ma vidite ga, ja bih ga nazvao mini-pergola, ima sjedišta koja su možda i najtanja od svih ikada na automobilskom tržištu. Motor je dvocilindraš, ima 22 KS najveću snagu, a najskuplji je prodat ove godine na aukciji za 170.000 američkih dolara. Sada shvatam sebe kada više gledam Renault 4 parkiran isred kafane na pumpi gdje pijem kafu, iako pored njega stoji 911-ka.

U stvari s obzirom na ignorantski odnos od strane, doslovno SVIH automobilskih kuća i zastupništva u BiH (ne smije se loše pisati, tako oni to vide), malo ćemo se okrenuti ovim stvarima i predstavljati povremeno ljepši dio svijeta automobila, koji se nikada više neće vratiti. Naši roditelji, njihovi roditelji ... oni su živjeli u tom vremenu.

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE