Historija
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Vjerujem da ga se mnogi sjećaju, a i dan danas se može ponegdje vidjeti na cestama iako je napravljeno sveha 7.753 primjerka. Ovo je Golf Country Syncro, Mk2. Kao koncept je prikazan u Ženevi 1989. godine. Dvojku terenca pokretao je 1,8 litarski benzinac koji

je snagu na sve točkove slao preko transmisije koju je razvio Steyr-Daimler-Puch. Snaga se slala na način da je do momenta proklizavanja prednjih točkova sva bila upravo tu, a kada se desi proklizavanje onda se pola snage pošanje na zadnji par točkova. Mjenjač je bio petostepeni i ručni.

Klirens, ali i sama konstrukcija omogućavali su dobru prohodnost, i jedino što bi se još moglo dodati jeste hidrodinamička spojnica, radi smanjenja opterećenja na lameli kvačila. Naravno moglo bi se sada nabrajati i blokada diferencijala, reduktor, ... no ovo svakako nije zamišljeno da bude pravo off-road vozilo.
 
Unutrašnjost je bila u dvije boje. 
 
Ovaj sa fotografija je u stvari nešto što sada postoji. U Holandiji, i na kilometar-satu ima svega 111.464 kilometra. Čovjek ga prodaje za 18.500 eura, što je i previše, ali i nije ako se uzme da ovih automobila i nema puno. No teško da bi ovo mogla biti isplativa investicija, no nisam neko ko je kompetentan to reći, jer da jesam vozio bih 911-ku pa je nakon neolikog odina prodao skuplje, ... i tako. I nije suština članka da li vrijedi tog novca ili ne, nego čisto podsjećanje na nešto iz historije automobilizma.
 
Nedžad GREBOVIĆ
 
 

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE