B L O G
Pin It

Hormuški tjesnac (perzijski: تنگه هرمز)Vidite li na karti gdje smo nacrtali žuti pravougaonik? E radi toga tjesnaca koji se zove Hormuški (perzijski: تنگه هرمز), nafta bi u narednim godinama mogla poskupjeti na preko 300 dolara za barel. Kako? ...

....Vidite obalu u gornjem dijelu slike? E to je Iran. Vidite ispod? To je tlo UA Emirata i Omana, i to tlo možete komotno smatrati teritorijem Sjedinjenih Američkih Država.

A kakav je mogući scenario za nešto ovakvo radikalno, mislimo na poskupljenje? Pa kroz ovaj tjesnac navodno prolazi više od polovine svjetske nafte (15,5 miliona barela svaki dan), a i ptice na grani znaju za tzv. nuklearni program Irana šta god to značilo.

Da odmah kažemo da smo protiv atomskog oružja. Ali i da dodamo da ako ga ima SAD, Kina, V. Britanija, Francuska, Pakistan, Rusija, Izrael, Indija, možda i Brazil, ne vidimo zašto ne bi i drugi imali to oružje radi svoje sigurnosti. Izrael, instaliran na mjesto gdje jeste od strane Britanske politike, ne poštuje rezolucije UN-a o razgraničenju sa Palestinom. Sa druge strane, UN je nemoćan jer SAD imaju mogućnost da potpuno blokiraju ovu instituciju. Izrael najavljuje mogućnost bombardovanja ciljeva u Iranu radi njihovog nuklearnog programa, istovremeno ne spominje svoj. SAD će po svaku cijenu biti na strani Izraela, na kraju krajeva SAD mu i finansira vojsku.


Ukoliko se Iran ne zbliži sa Kinom i Rusijom, negdje u narednim godinama će vjerovatno biti bombardovana njegova postrojenja za obogaćivanje urana. Iran će uzvratiti sa svoje teritorije, a najveću štetu može nanijeti upravo na području koje pokazuje gornja slika. Pored toga može uskratiti svoju naftu!

Blokada snabdijevanja naftom! U stvari nestašica nafte u svijetu! Cijene bi mogle porasti i na preko 300 dolara za barel! Zamislite da plaćate litar benzina najmanje 10 maraka!

Tjesnac je širok svega 50-ak kilometara, dakle svaki tanker je na dometu širokog spektra oružja, da ne spominjemo rakete koje Iran ima u arsenalu i koje je samostalno razvio. Srećom po planetu, ne po Izrael, SAD sada ne smije dati zeleno svjetlo za takav napad. Ekonomija je na koljenima, a rast cijena nafte bi ih gurnuo u ekonomski sunovrat!