B L O G
Pin It

[Szv. je skr. od samozvani] Da bi se bilo ko mogao predstavljati u ime države, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, mora ispoštovati Zakon o zaštiti i korištenju imena Bosne i Hercegovine, ili kako god da se zove. Najviši organi vlasti trebaju dozvoliti upotrebu imena Bosne i Hercegovine. Takozvano Udruženje automobilskih novinara Bosne i Hercegovine se lažno predstavlja jer je pravo ime Udruženje automobilskih novinara u Bosni i Hercegovini, kao što sam i ja, i ostalih 4 miliona ljudi i stotine hiljada automobila i institucija i kancelarija u ovoj zemlji, ali ne predstavljaju ekskluzivno ovu zemlju. ..

...
Identična stvar je i sa nagradom, u imenu nagrade ne smije stajati "Bosne i Hercegovine" jer za to nemaju dopuštenje što nam je eksplicitno odgovorilo Ministarstvo Pravde Bosne i Hercegovine. Postoje i predviđene kazne za ovakvo nelegalno korištenje imena države, što oni koji krše Zakon i ne kriju, čak sve to koriste da bi za sebe ostvarili neku korist. Kakva je pozadina svega, možemo nagađati, no mogli su ovu nagradu nazvati ovako "Automobil godine Almira, Jasmina, Siniše,....." i to bi bilo fer. Ne mogu predstavljati cijelu zemlju, pogotovo struku u cijeloj zemlji. Nadležni ne raguju, nas se optužuje za nekolegijalnost što je van svake pameti, jer ima nas mimo ovih 6 ili 7 osoba koji smo i dugo u ovom poslu, i koji imamo daleko više posjeta i koji ne želimo da se neko predstavlja u ime svih nas. Nekolegijalnost je valja uzurpiranje ovoga za svoju korist nipodaštavajući ostale. Neki i ćute, da bi se mogli keziti onima koji ovo rade, dobijati auta na test pa je Dacia kao Bentley, reklame, free gorivo ... e mi nismo takvi.

Ali nije samo to problem, problem su oni koji sponzoriraju ovakve kvazizabave ovakve kakve jesu, i koji su suučesnici u svemu što stoji iza ovoga, a kršenje jednog Zakona je samo jedna od stvari koju pomažu, ima tu i nelegalnog predstavljanja, pa onda bi se i finansijski tokovi trebali ispitati, a sve bi trebali znati i oni koji predstavljaju centrale brendova čiji predstavnici se šepure kod nagrade čija vrijednost je manja od vrijednosti papira na kojem je odštampana. 

A da stvar bude gora ovakvo Udruženje je kao ovakvo registrovano tek 2009. godine, što sve prethodnih godina čini još nelegalnijim kako ono što su radili organizatori tako i one koji su ih pomagali.

A oni koji ne podržavaju ovo privatno kvazitakmičenje, se takođe uvrste u širi izbor, tj. njihovi automobili, ali otpadnu u prvom krugu pa ispadne da je jedna skalamerija bolje od nečeg što je 4x puta bolje. Smiješno i žalosno, i to istovremeno. A onda se pred salonima ovih koji su kao degradirani, stvore isti ti moleći za testna auta i reklame. Dno dna, novinarstva.