B L O G
Pin It

Stvarno bi jedan zakon o odgovornosti javnog izvještavanja dobro došao na ove prostore. Previše je ...

... obmana tipa "uskoro automobili koji lete", "uskoro ćemo ići u svemir", ... pa do "uskoro automobili na vodonik". Prije 3 godine smo pisali kako ćemo se 2015. osvrnuti na sve one najave proizvodnje automobila na vodonik, i evo nas. Neki automobilski mediji, sada su neki i prošlost, su ih najavljivali sa "uskoro" već od 1998. godine. Evo dvije decenije traje to njihovo uskoro. Toyota ima pokušaj sa Mirai modelom, no to je ograničeno na Kaliforniju, a ona je svakako samo kao testni poligon. Trebali su im džabe podijeliti automobile, i upozoriti da automobile drže na otvorenom, i spuštene prozore.

Dopustili smo neke manje serije i to u mjestima gdje postoji neka kao infrastruktura, ili neke pokazne

Opel je najavio tržišni model na vodonik za 2014. ili 2015. godinu. Pogledajte ima li ga, pogledajte njihove službene stranice? Ima li ga? Nema!! I neće ga dugo biti. I nismo samo mi ovo pisali, Opel je to službeno saopštio nekad tamo, 2011. ili 2012. godine.

Dalje, sa tadašnjom PR osobom Mercedesa za BiH imao sam i prepisku, kada su najavaili B-klasu na vodonik za 2015. godine, a mi, tačnije ja konkretno, drsko napisao, da to mogu okačiti mačku o rep. Onda je bilo, kako može neko može to tvrditi, kako valjda oni u Mercedesu znaju šta pričaju, kako ..... I to kaže osoba koja ne zna vodonik naći na periodnoj tablici elemenata. I gdje je B-klasa F-cell na ponudama Mercedesa? Nema, i iako su prolongirali izlazak, nećete ga moći kupiti niti 2017. za kada su ga najavili. Možda u Californiji koja je samo testni poligon, ali ako vam automobil stoji u garaži i niste ga vozili nekoliko dana, ne ulazite unutra sa otvorenim plamenom, i ne sjedajte na sjedište ako sumnjate da ste kondezovali statički elektricitet. Mogli bi doživjeti nimalo prijatnu scenu iz filmova!

Onda imamo i Nissan, Daimler i Ford i njihov famozni zajednički rad na ovim tehnologijama. najavili su masovnu proizvodnju za 2017. godinu. Ako je bude, mislim na automobile pokretane vodonikom, ja ću evo, pojesti diskove na kojima je smješten ovaj portal u podatkovnom centru!!!

Sve je ovo šupljak, svi ovi naslovi su samo senzacionalistički, i koriste laž da privuku nečiji klik, a što značu skuplju reklamu. Dakle, prevarom do novca, ili laganjem do novca, ili neprovjerenom informacijom do novca, ili kako hoćete. Dok ne bude kakav zakon da svak odgovara za ono što napiše, tako će i biti.

Masovna proizvodnja automobila na vodonik je jednako daleko kao i prije 2-3 godine, jer nema napretka na poljima sigurnog uskladištenja vodonika, kao i na polju zamjene platine nekim drugim materijalom u vodonikovim ćelijama goriva ili propulzivnim ćelijama, koje je nekad neko naopako preveo sa "gorive ćelije".

Eto, jedan kratak osvrt na "Uskoro automobili na vodonik". Jednako su daleko kao i kada su ti naslovi objavljivani!

N. Grebović, dipl.ing.maš.

VEZANO: