B L O G
Pin It

Jedno od osnovnih načela u prodaji automobila je omogućiti potencijalnim kupcima brz i jednostavan pristup informacijama ...

... o proizvodima i brendu. Gdje ćeš naći bolji način za to od interneta? I da, svako malo pročitamo kako je ovaj ili onaj zastupnik poboljšao svoj nastup na internetu, a sve u cilju kako bi potencijalnim kupcima, navodno, omogućio lakši i ugodniji pristup informacijama.

Stvari se doista mijenjaju, ali nagore.

Dobro se sjećam kako su brojni zastupnici u BiH imali kvalitetne stranice, portale i šta sve ne. Pisalo je tamo više nego što zanima prosječnog kupca, podatci su bili tačni, a konfiguratori kod onih koji su ih imali uglavnom dobri.

Kako sada stvari stoje? Uglavnom, nikako! Tako npr. imate brand koji se prodaje u BiH, ali nikako nemaju internet stranicu, pa ako želite do cijena i tehničkih podataka morate kontaktirati zastupnika. Kad konačno dobijete cijene i tehničke podatke dobili ste masu materijala za proučavanje posloženog tako komplicirano da će vam trebati vječnost i poprilično znanja da dođete do željenih podataka. Uz to cijene za BiH su im iste kao u Njemačkoj. I nema baš logike.

Drugi primjer još slikovitije prikazuje cijelo stanje. Nakon prezentacije novog modela pitamo zbilja korektnog prodavača da nam da specifikaciju automobila koji smo netom vozili. Nakon što nam je dao prodajnu listu na njoj vidimo popust od više od 4.000 KM i ta varijanta s dizel motorom i gomilom opreme onda ispada jeftinija nego bazna varijanta. Pitamo čovjeka imaju li taj popust izražen na službenom cjenovniku? Odgovor je da nemaju, ali da oni to kupcu kažu kad dođe u salon. Možda, a možda i ne kažu ako u salonu imaju baznu varijantu koja tu stoji pet mjeseci.

Kod trećih, pak, razlika u cijeni između modela B - segmenta i modela C - segmenta s istim motorom i istim paketom opreme iznosi samo 400 KM. Šta to znači? Nemojte nikako kupiti naš model iz B - segmenta ili...? Uz to na cjeniku za svaki model imaju po jednu varijantu koja je na akciiji i koja je nenoramalno jeftinija od drugih. Kao ovo kupite, to je najbolje, a i najjeftinije. Pa što onda ne skinu ostale varijante sa cjenika? Usput nam kažu da se dosta varijanti sa cjenika i ne može dobiti.

Bezveze i bez mozga.

Konfiguratori su opet posebna priča i uglavnom opet ničemu ne služe jer imaju previše koraka, loši su, netočni ili zapinju. I nakon što nakon milion "klikova" dođete do željene konfiguracije i odete do zastupnika oni vam ljubazno kažu da neka stavka koju ste odabrali obavezno veže još nekoliko stavki bez koji se ne može naručiti što diže cijenu vozila za toliko i toliko.

Dakle generalno sve je obavijeno tajnom s puno lijepih slika samo nema onog što nam treba. Traženih podataka nema, a među onim malobrojnim nema točnosti ili su tako komplicirano ponuđeni da vam treba vječnost da dođete do njih.

U principu se sve svodi na to: dođite u salon pa ćemo vam mi reći šta koliko košta, šta je najbolje za vas i na šta vi trebate potrošiti, naravno, vaš novac.

Vozač kupi auto i pri tom plati porez, plaća registraciju, plaća održavanje, plaća parking, plaća popravke, a sve to da bi u prosjeku oko sat vremena dnevno sjedio u njemu. Ispada da je bolje uložiti novac u krevet ili u stolicu na poslu, a voziti se taksijem.

Ipak, za mnoge je auto puno više od "preskupog" prijevoznog sredstva i kad ćemo ga već kupiti i godinama na ovaj ili onaj način plaćati to zadovoljstvo, ne kvarite nam bar užitak pri odabiru i kupovini i pustite nas da ga kupimo kako treba.

M. Filipović