Službeno
Pin It

" width="300" height="150" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Hvala nebesima pa su ga više predstavili. Nema više, rendera ili tizera kako trač portali inoviraju naš ili naše ....

... jezike. Evo ga, Project One, Mercedes, do 200 na sat dođe u pšest sekundi. Brže od Chirona iz Bugattija. Najveća brzina je preko 350 km/h, tako kažu. Ima mjenjač sa osam brzina, a 1.000 konja ne dolazi samo od 1,6 litarskog motora u V6 konfiguraciji koji se vrti do 11.000 obrtaja. Za njega kažu da ima efikasnost od 40 posto, što je po meni odličan rezultat za dizele, pa je ovdje to baš fascinantno. Termalna efikasnost, znaju inžinjeri. Elektromotor je snage 120 kW, a baterije su dovoljne za 25 km vožnje na električnu energiju. Elektromotor, njegov rotor tačnije, zavrti se do 50.000 obrtaja u minuti. 

Ima tu zanimljivih rješenja u motoru, kao što su pneumatsko poduzanje ventila, ili potpuno odvojena kućište turbina, kako bi se smanjio protok toplote iz dijela gdje je ispušni dio u onaj gdje se zrak sabija u usisnu granu, kako bi se isti zadržao što hladnijim i kako bi ga više stalo u ovaj, radnom zapreminom, mali motor. Pa i kompresor se zavrti do 100.000 obrtaja elektromotorom kako bi se izbjegla turborupa. Kažu da je na ovaj način brzi odaziv na pedalu gasa nego kod atmosferskih motora. 

Cijena, koju će evo neko sada platiti je 2,3 miliona eura!

Sistem rekuperacije energije je takav da 80 posto energije kočenja vrati nazad u baterije, jer su na prednjim točkovima dva elektromotora po 120 kW i svaki od njih ima zasebu upravljačku elektronsku jedinicu pa se kočenje pretvara u električnu energiju posmatrajući zasebno točkove kao elemente koji prenose snagu kretanja automobila na elektromotore-generatoer. O baterijama nema detalja. Zna se da električni sistem radi na 800 Volti napona, a ne na 400 kako je uobičajno. 

Sad bi se moglo pojašnjavati i ogibljenje, no bolje staviti sliku (gore) pa da sami vidite. Na ovaj nalin nema potrebe za onim što mi zovemo "balans štanga". A na ovaj način se brže odgovori na momente uzrokovanje naglim mijenjanjima pravca kod velikih brzina. 

ESP ima tri režima rada, a može se i isključiti. Bilo bi glupo za ovakav automobil i ovakvu cijenu da ne može!

Prednji točkovi su obuveni u 285/35 ZR19 Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumatike, a pozadi su 335/30 ZR20. 


"The Project One is the hottest and coolest car we have ever designed," riječi su šefa dizajna Daimlera po imenu Gorden Wagener!

" width="300" height="150" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

 

I ne sviđa mi se onaj tablet ispred volana. Baš baš nekako jeftino izgledaju ova rješenja kod ovakvih automobila!

Nedžad Grebović