Poređenja i analize automobila
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Potrošnja kod električnih automobila, ali i hibrida, se izražava u ekvivalentu izraženom bezninom. Tako ...

... Nissan za svoj Leaf tvrdi da može preći 76 milja ili 121 kilometar sa jednim punjenjem baterija, a sa druge strane Chevrolet za svoj Volt tvrdi da će preći 61 kilometar prije punjenja (Volt je hibrid sa primarnim električnim pogonom). Ipak, vlasnici Volta mjesečno prelaze 759 milja, a vlasnici Leafa 629 milja. Podaci su prikupljani između aprila i juna, a nalaze se u izvještaju EV Project Vehicle Summary Report koji izdaje američko Ministarstvo energije. 

Zašto je ovo ovako, zašto je naizgled paradoxalno u odnosu na podatke o autonomiji automobila. Zato što vlasnici Leafa, ako se baterije isprazne trebaju tražiti gdje uključiti automobil u struju. E zamislite da morate preći 500 kilometara. Sa druge vlasnici Volta nisu tako ograničeni. Oni mirne duše mogu poći gdje god žele, jer imaju i benzinac kao sekundarni pogon, a on se uključuje kada se isprazne baterije. Taj benzinac radi u najoptimalnijem režimu, jer nije mehanički vezan za točkove, već za generator električne energije, proizvodi struju, pogonio automobil i dopunjava baterije.

Eto zašto je Volt praktičniji!

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE