Poređenja i analize automobila
0
0
0
s2smodern

A da li se isplati najavljeni električni Golf koji će koštati u njemačkoj oko 35.000 eura? ...

... Hajdemo redom. Potrošnju izražavaju ovako, i iskreno nikada nismo vidjeli ovakav način izražavanja potrošnje jer je potpuno neobjektivan, ne uključuje sve i ne daje jasnu sliku o potrošnji, a oni su rekli 12,7 kWh/100 kilometara. Onda su to preveli u 3,28 eura na 100 kilometara, što je već dobar podatak kojim ćemo i mi kalkulisati u sljedećim rečenicama. Pogoni ga 114 KS jak električni motor i baterije energetskog kapaciteta 24,2 kWh. Nismo se pogrešno izrazili u terminologiji prethodne rečenice. Ubrzava do stotke za 10,2 sekunde. Najveća brzina je 140 km/h, a autonomija sa jednim punjenjem je 190 pređenih kilometara.

A isplati li se?

Ovako, postoje novi automobili ove klase sa dizel motorima koji troše oko 5 litara dizela na sto pređenih kilometara. Cijena je oko 26.000 KM. Ovo je u odnosu na e-Golfa manje za 34.000 KM. Nećemo sada reći možete kupiti još jednog :) Ne, hajdemo ovih 34.000 spiskati u gorivo. Prvo da vidim koliko košta dizel u Njemačkoj, nećemo o našim cijenama, dakle biramo varijantu povoljniju za Volkswagen. 

Cijena dizela u Njemačkoj je: 1,43 eura za litar ili oko 2,85 KM za litar (IZVOR: http://www.energy.eu/fuelprices/ )

To znači da bismo za ušteđeni novac mogli kupiti 11.930 litara goriva. Ukoliko je prosječna potrošnja, evo raskalašit ćemo se, neka bude 5,5 litara na 100 kilometara (toliko troši moj Focus star 13 godina koji je prešao 310.000 km, dakle za nove automobile izvjesna vrijednost), za ušteđeni novac moglo bi se preći oko 217.000 kilometara. E sada ima tu i troškova zamjene ulja, filtera. Još ako odaberemo automobil koji nema zupčasti kaiš, dakle nema potrebe za velikim servisom, mogli bismo preći možda 200.000 i imati brži automobil. Nećemo kalkulisati sa tim da taj novac stoji na banci pa ima i kamata .... jer prosječnom vozaču za ovih 200.000 kilometara treba 15-ak godina.

Zaključak?

Volkswagen e-Golf = regular car ili normalni automobil iste klase + 200.000 km

Isplati li se? u Kur'anu časnom ima fina rečenica koju interpretiramo ovako nekako "oni koji ne žele da znaju, ne trudi se da ih učiš", dakle biće i onih koji će kritikovati ovakvu analizu .... samo u situaciji da imaju novac ... ;) 

Dakle e-Golf se isplati kao kupovina bagera ako nam treba rupa za sađenje jedne smokve ili japanske jabuke!

Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš.

 A 30-ak hiljada ljudi je vidjelo ovaj post na našem FB profilu:

 

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE