Poređenja i analize automobila
fShare
16
Pin It
Kada se upoređuju dva automobila i šta bi bio bolji odabir, stvari i ne moraju biti toliko teške.  Evo primjera, a glavne uloge su Ford Focus RS and Mercedes-AMG 45. Prvog pokreće 2,3 litarski četvorocilindraš sa 350 KS, a može se dobiti i sa 375 KS ako se zatražo Mountane paket. A Mercedes-AMG 45 4Matic i8ma
2,0 litarski motor sa četiri cilindra i oko 375 KS. Što se tiče motora skoro pa su isti. 
 
A zašto ih je jednostavno uporediti? 
 
Mercedes spada u premium segment. Završna obrada teško da se može uporediti sa Fordom, Mercedes ima i svoj posebno uzgajan vizuelni identitet unutra, materijali koje koristi Mercedes su odlični u svakom modelu. Mercedes će imati i veću cijenu kada se preprodaju. AMG značka više virjedi od RS koju dijele i neki drugi, sem Ford-a. Performanse, pa tu su negdje. Hoću li ja od Mostara do Jablanice doći za 22 ili 22 minuta i 30 sekundi meni apsolutno ne znači ništa. 
 
http://www.mercedes-amg.com/webspecial/a45/index.php?lang=eng#overview 

Da se razumijemo, ovdje se niko neće popljuvati, ovo je jednostavno poređenje dva automobila, koji su sličnih dimenzija i samim tim su navodno u istom segmentu. I traktor je sličnih dimenzija, pa ga niko ne upoređuje sa automobilima. Jedno ovdje spada u premium, ili luksuzni segment, a drugo ne. Nije nikada ni težio tome. Kao da upoređujete Mondeo i E-klasu. Nema smisla, nema logike.
 
Focus RS je odličan automobil, i ako bismo ga upoređivali, a da poređenje bude objektivno onda bi u drugom uglu trebali biti Megane RS ili Golf, ili ....

" width="300" height="150" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Na kraju krajeva, ako ćemo u Bosni i Hercegovini, Mercedes ima kvalitetnog zastupnika, gdje se u servisnom dijelu osjećate baš lijepo, a Forda u Bosni i Hercegovini praktično i nema.