Poređenja i analize automobila
Pin It

Kolege jednog od najuglednijih njemačkih automobilskih magazina Auto Motor und Sport su na tzv. hard testu imali model Volkswagen Golf 1.4 TSI (u petak je ovaj broj magazina još uvijek bio na kioscima u BiH). E sad, desile su se neke jako zanimljive stvari koje ne idu na čast ugledu koji uživa ova marka (bar u BiH). Nećemo navoditi niti dijelove članka, niti fotografije, to biste trebali vidjeti u samom magazinu koji je autor testa, no podijelit ćemo sa vama neke činjenice samog testa, što i jest cilj objavljivanja ovakvih članaka u magazinima, što širi auditorij koji se treba dosegnuti. 

Dakle, kod testa modela Volkswagen Golf 6 1.4 TSI desila su se dva jako zanimljiva kvara, pa iako su u onome što je poznato garantni period (ne znamo da li i kugla na točku spada u ono što pokriva garancija), svakako su sve samo ne bezazleni, jer šta očekivati iza garantnog perioda.

Desna kugla. Nakon 53.762 kilometra novinari Auto Motor und Sporta su odvezli automobil u servis radi zamjene, citiramo "prednje desne kugle točka". Evo jedno poređenje, automobil Ford Focus 2000. godište koj vozi autor ovog članka je prvi put promijenio kuglu na, doduše lijevom točku, nakon 275.000 pređenih kilometara.

Zamjena turbopunjača. Iako je turbopunjač patentiran davne 1905. godine, dakle bilo je evo 106-107 godina za usavršavanje tog mehanizma, na testnom Golfu su morali zamijeniti turbopunjač već nakon 71.900 pređenih kilometara. Da, ovo pokriva garancija. I da, nije se pokvarila sama turbina, nego regulator koji je tako spojen sa sklopom turbopunjača da se ne može zamijeniti samo on, nego se treba zamijeniti cijeli sklop. Jako "pametno" inžinjersko rješenje, pogotovo sa aspekta održavanja. Da se kojim slučajem ovo desilo par desetaka hiljada kilometara kasnije novčanik bi bio tanji za protivvrijednost od 1.600 eura! 
Da i ovo uporedimo sa gorepomenutim Focusom. Prešao 276.000 sa istim turbopunjačem, i očekujem da će dosegnuti i 500.000 bez promjene turba! 

Ostalo: Bilo je tu još toga, sijalice svjetla registarske tablice su mijenjane više puta. Čak je i teleskopski amortizer petih vrata morao biti zamijenjen (!!), buka plastike blatobrana, problem sa nosačem zadnjih vrata, update softwera za rad DSG-a. A automobil je, prema pisanjima Auto Motor i Sporta, automobil je drugi najgori po gubljenju vrijednosti. Za vrijeme testa izgubio je 54,4 posto svoje prvobitne vrijednosti. 

Ima tu i pozitivnih stvari, pogotovo onih koje se tiču završne obrade u unutrašnjosti, tako da zaista preporučujemo kupovinu pomenutog magazina.

(Hard test Golf 5: http://www.automotosvijet.com/index.php/por....motor-zamjena)

golf 6, kvar, problemi, zamjena turba, kvar turba, neispravan turbo, kvar svjetla, kvar kugle, zamjena kugle, garancija, kvarovi, test, testovi, problemi, prednja kugla, kugla na točku, iskustva, voznja, kvalitet, golf rabbit, rabbit, popust, 6300km, cijena golfa, kvalitet golfa

Par sekundi nakon objave ovog članka, isti je bio trenutno najotvoreniji na računarima posjetilaca portala:

S obzirom da se vode diskusije o istinitosti gornjih navoda, kao i da li se radi o pomenutim elementima, moramo sve potkrijepiti sa ovim (Auto Motor i Sport, kupujte :) )


Vezano: TEST GOLF 7 1.6 TDI Trendline DSG