Poređenja i analize automobila
Pin It

Ugledni njemački ADAC se ove kao i svake druge godine potrudio da napravi test pneumatika za ljetno godišnje doba. Naporan test su obuhvatile tri kategorije guma i to po veličinama: 165/70 R14 T (za male gradske automobile), 205/55 R16 V(najprodavanija veličina pneumatika za automobile) i 215/65 R16 H (pneumatici za manja SUV vozila). Detaljnije u nastavku:

165/70 R14 T (pneumatici za mala gradska vozila)

U ovoj kategoriji niti jedan pneumatik nije dobio ocjenu „vrlo dobar", ali zato njih pet je dobio ocjenu „dobar" i preporučljivi su za kupovinu. Da ih ne nabrajamo u tabeli su označeni zelenom bojom (tabele su na dnu, kliknuti za povećanje). Najveće iznenađenje je svakako Apollo Amazer 3G Maxx i Barum Brilliantis 2 koji su iza sebe ostavili konkurente tipa Goodyear, Fulda, Dunlop, Yokohama i ostali. Katastrofalne rezultate na testu, a posebno na mokroj podlozi ostvario je pneumatik Infinity Inf-030 koji se nikako ne preporučuje za kupovinu.

205/55 R16 V (najprodavanija veličina pneumatika za automobile)

U ovoj najpopularnijoj veličini pneumatika opet imamo pet pobjednika. Continental sa svojim pneumatikom PremiumContact 5 je i ovde odnio pobjedu, dok je odmah ispod njega Goodyear OptiGrip. U ovoj kategoriji imamo iznenađenje, a to je pneumatik Semperit Speed-Life koji je ušao u izbor pet najboljih pneumatika. Takođe se može pohvaliti najboljim omjerom uloženo-dobiveno dok se Kumho Ecsta HM (KH31) nikako ne preporučuje za kupovinu u ovoj veličini.

215/65 R16 H (pneumatici za manja SUV vozila)

Jedna mala novost kada je test pneumatika u pitanju. Zadnja kategorija u ovom testu predstavljaja pneumatike za manja SUV vozila. Continental je i ovde ispred svojih rivala, a drugi po redu je Pirelli. Ova dva proizvođača ostvarili najviše ocjene i preporučljivi su za kupovinu. U prethodne dvije kategorije pneumatika nismo imali proizvođača SAVA, ali je zato u ovoj kategoriji ostvario katastrofalan rezultat i najgore ocjene. Stoga, nikako nije preporučljiv za kupovinu. (pripremio Nermin OKAN)