Predstavljamo
fShare
11
Pin It

Kia je predstavila novi Sportage u Bosni i Hercegovini, a i cijene su poznate, ali i praktično svi detalji. Zanimljivo ...

... je da nema onih koji su bili u Barceloni na prvim vožnjama.

Valjda Sarajevo i Trebević nisu dovoljno primamljivi, iako im je to od kuće bilo 10-ak minuta vožnje.

Novi Sportage mi se sa prvh fotografija učinio bezveze, i mislim da sam negdje u tekstovima napisao nešto kao šteta što su mijenjali izgled tako kako su mijenjali. I uživo je to potpuno drugačije, automobil izgleda elegantnije, dorađenije, ali i agresivnije. Linije su blaže, zadnji kraj daje osjećaj pripadnosti nekakvoj većoj klasi, a i prednji dio je i prepoznatljiv, dok su svjetla lijepo uklopljena dok hauba ostavlja utisak kao i zadnji kraj vozila. Baš fino, a da se radi o Kiji govori njihova maska … oni je zovu: “tigrov nos”.

Automobil je porastao, dužina je sada 4.480 mm, a osovinski razmak je 2.670 mm, a ovo je više 40 odnosno 30 mm nego kod prethodne generacije. Širina je ostala ista, ali je unutra dobio na širini putnički prostor. Kad smo kod putničkog prostora, visina prostora za glavu naprijed je veći za 5 mm, a pozadi čak 16 mm. Prostor za noge je povećan naprijed za 19, a nazad za 7 mm. Super! Pozadi je i niži pod za 40 mm u odnosu na tlo, ali klirens automobila nije smanjen. Povećan je kapacitet prtljažnika sa 465 na 503 litra (VDA), a mjerenjem se može utvrditi da je ovo i nešto veće, u to sam ubijeđen.

" width="300" height="150" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Možda nevažno, ali i rezervoar goriva je povećan sa 58 na 62 litra. Nekome nevažno, no iskreno volio bih da je na mojem automobilu umjesto 56 litara bar 80!
GT Line ja najatraktivnija verzija, a ono po čemu je prepoznatljiva su svjetla za maglu koja su kao četiri kockice leda. Unutrašnjost ova verzija donosi aluminijske papučice.

Interijer je u potpunosti zamijenjen. Ono što sam primijetio je da se odmah može priviknuti sa stare verzije, jer su komande kao komande, njihov logički raspored i oznake, praktično isti. Izvedene su na drugačiji način postavljene drugačije, a akcenat je bačen na ekran (7 i 8 inča, zavisi od opreme). On je pri vrhu, gdje i treba biti. Sve ostalo je ispod. Ovo je fino. Mogu o ovome pričati jer sam na sam događaj došao sa trećom generacijom Sportagea (184KS i AWD). Jedan pored drugog nedvosmisleno daju do znanja koji je dorađeniji. Nije to kao kod Golfa, gdje dvije susjedne verzije su .. tu negdje. Ne zna se koja je modernija.

Vratimo se opet unutrašnjosti. Buka je smanjivana, pa je kod benzinca u praznom hodu svega 37 dB. Zakon o zaštiti od buke u Federaciji BiH propisuje da u spavaćoj sobi smije biti 30 dB (Službene novine FBiH mislim od 21.12.1012., odličan Zakon, još da ga neko ima provoditi). Kod dizela je to 46 dB. Moguće je da nemate neku orjentaciju kakve su ovo mjere, pa skinite Sound Meter aplikaciju za Android, i zabavite se malo sa njom.

" width="300" height="150" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Smanjen je zadnji prevjes, a prednji povećan (za 10 odnosno 20 mm). Koeficijent otpora zraka je manji za 0,02 u odnosu na prethodnu generaiju (dakle sada je 0,33) što je odličan rezultat za jedno SUV vozilo. Ili C-SUV kako vole reći u Kiji.

Torziona krutost karoserije je povećana za čak 39 posto. I ovo je odlično. Kažu da su radi udobnosti stavili i amortizere sa nešto dužim hodom. I sama kruća karoserija traži ovakve amortizere, a u Kiji su toga svjesni. Ono što mi je malkice smetalo je širok A-nosač, a to je ovdje popravljeno. Tanji je, i bolja je preglednost naprijed. Nekada sam u testovima napomenuo i da su retrovizori nešto visočiji nego se očekuje, pa je to kod ove verzije malo promijenjeno - niže su postavljeni.Ogibljenje zadnjih točkova ima čahure kao tačke vezivanja, a dosta je korištena pjena u samom spajanju karoserije. Sve ovo je radi smanjivanja buke. Nisam vozio ovaj novi, ali mislim da buke unutra skoro pa i da nema, ako je sve ovo ovako. Možda ovo i provjerim nekad na testu kakvom. Vidjet ćemo.

TomTom je pomagao, u stvari izradio je navigaciju za Sportage, tj. Kiju, a pokazuje i kamere, i stanje na cestama, vremensku prognozu, …. I ima osiguran besplatna ažuriranja 7 godina.

Mislim i da je ovo prvi automobil u segmentu koji nudi i bežično punjenje mobitela, a stanje baterije prikazuje na instrument tabli. Mobitel mora imati mogućnost za bežično punjenje, a to nema svaki.

Kada su u pitanju motori, onaj kojeg favoriziramo, a i najprodavaniji je, 1.7 litarski dizel, zadržao je 115 KS, međutim porastao je i najveći obrtni moment, sa 260 na 280 Nm (pri 1.250 obr/min). Ako je ovo pri režimu obrtaja kojeg najviše koristimo svakodnevno, a uzimajući u obzir kako se izračunava snaga, možemo reći da je motor jači, bez obzira što je najveća snaga ista. Ona je samo najveća, tamo negdje pri 4.000 obrtaja motora. A ko vozi dizel sa 4.000 obrtaja/min??

Emisija CO2 je 119 grama po kilometru.

Onaj drugi, od 136 KS, ima obrtni moment 373 Nm umjesto 320, a to je povećanje od 53 Nm.  Dakle i on je jači i ovo će se itekako osjetiti u vožnji. Emisija ugljen-dioksida je 127 grama po kilometru.

Najjači od 185 KS je dobio 17 Nm obrtnog momenta … a nije mu ni trebalo, no eto da ne bude zapostavljen. Emisija CO2 je 154 grama po kilometru.

Benzinci su evropljanima manje zanimljivi, a ispod haube se može dobiti novi 1.6 litarski T-GDI. Največi obrtni moment mu je 265Nm (stari 205), a najveća snaga je 177 KS (stari je imao 166KS). Zanimljivo je da se najveći obrtni moment kod njega ostvaruje kod relativno niskih obrtaja, svega 1.500 što ga čini vozljivim, izrazit ću se, kao da je dizel. Ubrzanje do 100 km/h sa ovim motorom je 9,1 sekund.

Za jedan benzinac, ovo je jednostavno fantastilčno! Ovo pišemo radi onih koji nemaju pojma šta ove mjere znače.

Ima i 1.6 litarski GDI, najveća snaga je 132 KS, a najveći moment je 161 Nm pri 4.850 obr/min.

Što se tiče cijena, početna je 43.990 KM, a popusti su mogući, za to trebate nazvati ovlaštenog distributera.

Možda glupo, no spomenut ćemo da se pored sve opreme, mogu dobiti i JBL zvučnici, a oni koji poznaju ovu materiju znaju o čemu se radi. Ono koji su ih nekada čuli, teško da se nisu zapitali iz čega dolazi tako kvalitetan zvuk. A uz ove dođe i 320 Watti (osam zvučnika) jako pojačalo. Ovo ide uz 8-inčni displej, a uz 7-inčni dolazi ozvučenje od 160 Watti (6 zvučnika).

Preporuka za ovaj (četvrta generacija)…. onaj sa dva pogonska i CRDi od 115 KS.Oprema je stvar ukusa.

Ili T-GDI sa DCT mjenjačem. I nije gotovo, iako sam misliot u staviti tačku. Gledam prenosne odnose u mjenjačima. DCT mjenjač, koji dolazi samo uz turbo-benzinac (Gamma, tako ga zovu), ima sedmi stepen prenosa sa prenosnim odnosom (0,721) koji je ipak veći od mjenjača sa ručnim mjenjačem sa šest stepeni prenosa kada je u šestoj brzini (0,633). Zanimljivo! Po ovome, šest brzina kod ručnog mjenjača je štedljivija nego sedma kod DCT-a. U prvoj ima veći prenosni odnos od onog kod šestostepenog ručnog (3,929 u odnosu na 3,769), što znači da će motor biti manje napregnut. Doduše ovo mi je očekivano, ali sam zaista očekivao da prenosni odnos u sedmoj brzini bude manji od šeste brzine kod ručnog mjenjača.

Kao što vidite ispod i volan je promijenio izgled wink

Jako jako fin automobil, i ovo je premali prostor da opišemo sve razlike u odnosu na prethodnu generaciju. Iako se to ne čini tako, i sam sam mislio da nije tako, ali jest. Razlika je velika!

Moglo bi se sada pisati i o svim sistemima koje ima ovaj automobil, tačnije može da ima, ako se kupac odluči (a i standardna oprema je izdašna). Pa može da ima sistem koji nadzire pritisak u svakom pneumatiku i prikazuje ih na instrument tabli. Postoji USB priključak i na zadnjoj klubi za punjenje mobilnih uređaja. Prednja sjedišta mogu biti i hlađena.Stop&Go sistem ima i sistem za regeneraciju energije kretanja, pa se energija kretanja regeneriše kada se noga skloni sa papučice akceleratora.Pa sistem za automatsko i samostalno parkiranje može i izvesti automobil sa parkinga. Pa ……. Lista je zaista duga, ali i ovo je dovoljno da ovaj članak smatramo pogodnim za rubriku Prezentacija ili Premijera.

A onda povratak ......

Nedžad Grebović, dipl.ing.


 

copyright: Emir Taljanović

Posted by AutoMotoSvijet on Friday, March 25, 2016