Volkswagen 1.4 TDI EA288, detalji i pouzdanost

Trocilindrični dizel agregat, na tržištu se pojavio 2014. godine, a svoje mjesto je našao u sljedećim modelima: Audi A1, Seat Ibiza, Toledo Mk4, Skoda Fabia Mk3, Rapid (2012) i Volkswagen Polo Mk5.

Zamišljen je kao zamjena za seriju EA189 1,2 litarskih trocilindraša i 1,6 četvorocilindarskog 1.6 TDI motora. Zato i koristi komponente od četvorocilindraša prilagođene za trocilindrični motor. I to je nešto gdje Volkswagen želi da štedi, kao i svuda, u ovom slučaju koristeći koncepciju poznatu kao MDB ili originalno: Modularer Dieselmotorbaukasten. 

Blok motora je od AlSiCu3 legure, jasno je da se radi o aluminijskoj leguri, a to znači da blok kod pojave puktorine nema popravke. Blokovi od livenog gvožđa se mogu popraviti, ovaj ne može. Ipak njegova prednost je što je manje mase, pa je lakši za 11 kilograma u odnosu na spomenuti 1,2 litarski TDI motor, a čak 27 kilograma lakši od 1,6 litarskog TDI agregata. Masa ovog motora je 132 kg.
Legura AlSiCu3, onaj kome je dosadno ne mora čitati, ima specifičnu masu od svega 2,75 kg/dm3; termičku provodljivost 110 do 120 W/mºK; i iako nema u oznaci legure, može imati i primjese mangana u količini od 0,15 do 0,55 posto. 

Motor je dizel, relativno male zapremine, eto i manje mase, ima i tri cilindra, pa se problem vibracija morao nekako riješiti. Ima osovinu (nije vratilo, jer ne prenosi snagu), dakle ima osovinu koja se okreće suprotno od koljenastog vratila (radilica), a prenosni odnos u odnosu na koljenasto vratilo je 1:1, što znači da se okreće jednakim brojem okretaja kao i koljenasto vratilo. U tom sklopu je i uljna i vacuum pumpa (uljna pumpa je dvostepena). Pogon sa koljenastog vratila na sklop balansne osovine je zupčasti (sprega zupčanicima). 

Šta znači ovo dvostepena uljna pumpa, možda je zanimljivo reći. Prvi stepen je zadužen za područje rada motora do 3.000 obrtaja u minuti, a tada je uljni pritisak od 1,8 do 2,0 bara. Preko tog broja obrtaja, drugi stepen postiže pritisak ulja u sistemu od 3,8 do 4,2 bara. 

Povećane zapremine je osigurano sa povećanjem hoda klipa sa 80,5 na 95,5 milimetara. To je kao i kod 2,0 litarskog TDI motora. Kad je spomenut hod, red je spomenuti i prečnik cilindara, a on je 79,5 milimetara. Ovo znači da je tačna radna zapremina 1.422 kubna centimetra. Stepen kompresije je 16,1:1 iako ćete negdje naći da je to 16:1. Klipovi se kreću u cilindrima, a normalno, nisu zidovi cilindara od aluminija, nego su umetnute košuljice od čelika (GJL 250), i spojene su termičkim putem za blok motora.
Klipovi su aluminijski, imaju s vanjske strane i grafitni sloj, a svaki sa donje strane hladi ulje koje dolazi od posebne brizgaljke sa bloka za svaki cilindar.

I glava cilindara ima isti dizajn kao i kod četvorocilindraša MDB. Svaki cilindar ima četiri ventila, dva ispušna i dva usisna, a pokreću ih dvije bregaste osovine (DOHC) u glavi motora. I glava motora je od aluminijske legure. Hlađenje je izvedeno tako da je u donjem dijelu veći protok fluida za hlađenje, od onog u gornjem dijelu glave, gdje se oduzima manje topline, pa se tako osigurava i radna temperatura i manje oscilacije u temperaturnim dilatacijama. Između ta dva dijela nalazi se ventil, koji u zavisnosti od trenutnih uslova bude više ili manje otvoren. 

Motor ima intercooler koji je vodeno hlađen (izmjenjivač toplote zrak-voda, kao kod 1,6 ili 2,0 litarskog motora), ima katalitički konvertor, DFP (filter čestica), dvokružni ili dvostepeni EGR ventil (EGR niskog pritiska i visokog pritiska). Ubrizgavanje goriva je Common Rail (zajednički vod), a brizgaljke su Delphi DFS 1.20 sa sedam rupica kroz koje se raspršuje gorivo. Pritisak ubrizgavanja je oko 2.000 bari, a stvara ga jednocilindrična pumpa visokog pritiska. Kod rada motora postoje predubrizgavanja (2x), glavno ubrizgavanje kada se ubrizga najveća količina goriva, i postubrizgavanja (nijedno, dva ili tri, zavisno od rada motora, gdje ih nema kod normalnog režima rada, a ima kod regenerativnog režima rada zbog DFP-a i katalitičkog konvertora). 

U zavisnosti od podešavanja izrađuje se u vrijantama sa tri najveće snage (i momenta), i to: 5

  1. 55kW/75KS pri 3.000 do 3,750 obr/min uz 210Nm pri 1.500 do 2.000 obr/min
  2. 66kW/90KS pri 2.750 do 3.250 obr/min uz 230Nm pri 1.500 do 2.500 obr/min
  3. 77kW/104KS pri 3.500 do 3,750 obr/min uz 250Nm pri 1.750 do 2.500 obr/min
 

13 ea288 moment snaga

 
Neko će se pitati, kakav je u automobilu, pa evo kako Volkswagen Polo ubrzava do 100 km/h sa ovim motorima: sa najjačim u 9,9 sekundi, a sa najslabijim za čak 12,9 sekundi.
 
Redoslijed paljenja smješe u cilindrima je 1-2-3. Koristi ulje gradijacije 5W-30 i to ono koje zadovoljava VW 507.00 standard. Interval zamjene ulja je do 15.000 km (negdje čak i 12.000)!
 
Turbopunjač ima promjenjivu geometriju, dakle u zavisnosti od broja obrtaja motora prilagođava svoj rad kako bi iskoristio ispušne plinove koje ima na raspolaganju u tom momentu. Aktuator je pneumatski. 
Nema smisla nabrajati senzore i aktuatore, niti kome šta znači činjenica da ima recimo 33 senzora čiji signali su osnova za programiranje centralne elektronske jedinice ili 16 grupa aktuatora, na koje se djeluje kako bi se upravljalo motorom. 

Poznati problemi i pouzdanost

Pa zbog same konstrukcije (tri cilindra) i toga da radi na Diesel principu SUS motora normalno je da su vibracije izraženije. Gore je već napisano da aluminij i nema mogućnost popravke u slučaju bilo kakvih mehaničkih oštećenja ili pukotina na bloku ili glavi motora.
Treba istaći da je jako je važno poštovati upute servisa o kvaliteti ulja koje se koristi, voditi računa o gorivu, i voziti na način da se turbina uspori kod isključenja motora, jer tada prestaje dotok ulja. Nema prijavljenih problema koji bi se mogli okarakterisati kao slaba tačka ovih motora.

Nedžad GREBOVIĆ, dipl.ing.maš.

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details