Polestar 4 - ugljenični otisak, od proizvodnje do kraja životnog vijeka

Ima dosta polemika o tome, koliko je neki električni automobil dobar po okoliš, a koliko ne. Ovdje se misli na sam proces proizvodnje, i koliko se emituje ugljen-dioksida u atmosferu u cjelokupnom procesu proizvodnje.

Tako se napravila jedna zanimljiva procjena, a to je koliko je jedan električni automobil u stvari "zelen", kako to danas kažu, ne misleći na boju. Polestar 4 pravi se u Kini, u pogonima u Hangzhou, a sami pogoni kombinuju električnu energiju koja ima I-REC certifikat (hidroelektrane), sa električnom energijom iz solarnih panela na krovu. A kod procjene je prvi put uključena varijabla "reciklirani aluminijum". 

Nakon svega, takozvani ugljenični otisak iznosti 19,4 tona CO2, a to je onaj sa manjom baterijom i dva pogonska točka, onaj sa četiri ima vrijednost te veličine 21,4 tone. 

A evo i kakav je udio elemenata u toj veličini ugljeničnog otiska; aluminijum ima 23 do 24 posto udjela, čelik i željezo učestvuju sa 20 posto, a baterijski sklop između 36 i 40 posto. 

Ove procjene uzimaju u obzir sve od nabavke elemenata, proizvodnje, recikliranje, i sve je to od proizvodnje do odlaska na otpad (reciklažu). 

Polestar 4 carbon footprint

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward