Porsche BH počinje sa naplatom električne energije na svojim punionicama za električna vozila

Nezvanično, Porsche uskoro počinje naplaćivati punjenje na svojim punjačima za električne automobile, a cijena, opet neslužbeno oko 5-6 puta skuplje od električne energije koju plaćamo u domaćinstvima u okviru univerzalne...

...  usluge EP BiH (orjentir).

Ovo znači negdje oko 70 do 90 feninga po kWh preuzete energije.

Jest da je električna energija na tržištu, da je to roba, ali ovdje bi nadležni, nije jedan trebao uraditi sljedeće: Ograničiti maržu na ovim punjačima, ali i smanjiti cijenu priključka, odnosno zakupljene snage. Ona je po trenutnim uslovima, za jedan 150 kW punjač otprilike 30.000 maraka, a to je stvarno previše. Priključak na druge objekte u okviru praonice, hajde to je OK da ostane kao svima nama, i morao bi, ali ove uređaje treba gledati drugačije. Postoje i evropski fondovi iz koji se mogu povući sredstva za elektromobilnost u Bosni i Hercegovini. Da iko u ovoj zemlji brine o tim stvarime, sve bi do sada bilo i pojednostavljeno i sređeno. Dalje, nemamo pojma da li se ovi punjači napajaju iz niskonaposnske distributivne mreže, srednjenaponske ili iz prenosne mreže. Onda ko je izgradio trafo, je li ODS ili vlasnik stanice. I u cijelom tom neredu imamo ovo šta imamo. 

Taycan navodo troši 17,1 kWh na sto kilometara (malo sutra), a po tome, za prelazak 100 kilometara plaća oko 15 maraka, kao da troši oko 6 litara goriva. Nije strašno, ali poenta je da to bude daleko jeftinije, a oni što donose zakone i reguliraju odnose na tržištu trebali bi malo više pažnje posvetiti ovoj regulativi, učiniti da se smanje procedure, definišu tehnički propisi za priključenje, i donesu procedure za obračun i tarife i priključenja punionica. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details