Jeste li se ikada zapitali zašto su auto gume crne?

Auto gume imaju zanimljivu povijest koja bi vas mogla iznenaditi, ali i nasmijati.  Nastavite čitati kako biste saznali tko su pioniri industrije automobilskih guma, tko je osmislio prve zimske gume, zašto gume moraju biti crne boje te kakve veze poznata LEGO kompanija ima sa zimskim gumama.

Kako je sve počelo

Možda bismo i danas koristili drvene kotače obrubljene željeznom trakom da Charles Goodyear 1839. nije otkrio postupak vulkanizacije. Time je prirodnu gumu iz bijele i ljepljive smjese osjetljive na temperaturne promjene pretvorio u puno izdržljiviju i konzistentniju tvar.

Taj se materijal naglo proširio u izradi guma koje su imale bolju apsorpciju udaraca od drveta i željeza. No, još uvijek nisu riješile problem neudobne vožnje.

To je primijetio i John Dunlop promatrajući svojeg sina dok vozi bicikl. Tako je došlo do još jednog koraka u nastanku auto gume kakvu danas znamo - 1888. Dunlop je  izumio prvu pneumatsku gumu, odnosno gumu koja drži zrak, čime je vožnja postala puno ugodnije iskustvo.

Takve gume trajno su se montirale na kotač. Kada bi se guma oštetila, vozač bi zamijenio čitav kotač, prvenstveno zbog toga jer je popravak pneumatskih guma bio težak i dugotrajan proces. Ovaj je problem riješen kada je 1891. godine Edouard Michelin izumio odvojivu pneumatsku gumu.

Ove su gume isprva bile glatke, no kako su se ceste poboljšavale, a brzine vožnje povećavale, pojavila se potreba za gumama koje bolje prianjaju uz površinu. Tako je 1904. Continental Tire prvi uveo uzorak gaznog sloja na gumi, a četiri godine kasnije Goodyear Tire predstavlja prve gume namijenjene vožnji u skliskim uvjetima

Do idućeg velikog napretka došlo je tek sredinom stoljeća kada je Michelin u Europi predstavio prvu "radijalku", tj. gumu čija je nosiva unutrašnja struktura od čelične tkanine složene pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na smjer vožnje.

Ubrzo se pokazalo kako radijalne gume imaju duži vijek trajanja i kraći zaustavni put te da troše manje goriva i vožnju čine udobnijom. Unatoč tome, Amerikanci su radijalke prihvatili tek dvadesetak godina kasnije.

Očekuje se za će gume bez zraka biti iduća velika revolucija. Radi se o gumama otpornim na bušenje na čijem razvoju rade sva velika imena u industriji auto guma, a u prodaji bi mogle biti kroz koju godinu.

Zašto su gume crne

Prve auto gume bile su bijele jer je prirodna guma od koje se proizvode automobilske gume u svom izvornom obliku bijela. Međutim, gume koje danas koristimo ne samo na osobnim automobilima, nego na svim drugim vrstama vozila, su crne boje.

Prirodna guma je vrlo ljepljiv materijal i kako bi se tijekom proizvodnje to svojstvo neutraliziralo, u izradi auto gume koriste se dvjestotinjak različitih komponenti. Konačan proizvod ima tek oko 30% prirodne i sintetičke gume. 

Jedna od komponenti koja se dodaje prirodnoj gumi tijekom proizvodnje je ugljična čađa i upravo je ona razlog zašto su auto gume crne boje.

Ugljična čađa je stabilizirajući kemijski spoj koji štiti gumu od štetnih učinaka UV svjetla i ozona koji uzrokuju ubrzano propadanje gume. Ugljična čađa također povećava izdržljivost gume tako što odvodi toplinu od gaznog sloja koji se tijekom vožnje jako zagrijava te čini gumu čvršćom što vožnju zauzvrat čini sigurnijom.

Crna boja auto gume ima i praktičnu komponentu. Zbog vožnje po asfaltu i drugom terenu gume je teško održavati čistima pa bi bijelu ili bilo koju drugu boju ubrzo uništila prljavština.

Dakle, gume su crne kako bi poboljšale performanse i funkcionalnosti vozila te vožnju učinile ugodnijom i sigurnijom. To vas naravno nipošto ne bi trebalo spriječiti u tome da se poigrate s dizajnom kotača na vašem limenom ljubimcu odabirom pravih felgi i poklopaca kotača.

Iznenađenje za kraj


Izvor fotografije:
Freepik

Kaže se kako šećer dolazi na kraju pa smo zato za sam kraj ostavili najveću zanimljivost.

Jeste li znali kako najveći proizvođač guma na svijetu nisu Goodyear, Continental, Dunlop niti Michelin, već - Lego! Danski proizvođač popularnih igračaka još od 2010. drži rekord za najviše proizvedenih guma godišnje. Iako dimenzije njihovih guma ne odgovaraju potrebama osobnih automobila, rade se od gumene smjese koja odgovara klasičnoj auto gumi.

Unatoč prestižnoj tituli, Lego sigurno nije pravo mjesto gdje kupiti zimske gume - barem ne automobilske. Stoga se i dalje držite provjerenih imena koja se bave gumama od njihovog samog početka. Goodyear, Continental, Dunlop i Michelin danas su prepoznatljiva imena čak i izvan automobilske industrije, a pridružili su im se i drugi proizvođači guma koji neprestano ulažu u unapređenje auto guma kako bi vožnja bila maksimalno sigurna.

Petra STARŽIK

______________________________

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.