Doznajte što se događa s vašim automobilom kada vozite na praznoj gumi

Prazna guma ne mora biti veliki problem znate li kako se pravilno ponijeti u takvoj situaciji. Zato objašnjavamo što se događa s vašim vozilom kada vozite na praznoj gumi, što trebate napraviti kada vam se guma isprazni te kako smanjiti vjerojatnost da tijekom vožnje dođe do puknuća gume.

Što uzrokuje praznu gumu

Guma se može isprazniti jer je došlo do drastičnog pada tlaka zraka. Od toga češće pate zimske gume jer u hladnim mjesecima niska temperatura ubrzava pad tlaka te ne provjeravate li stanje zraka dovoljno često, može dovesti do toga da ne možete upravljati vozilom jer su gume previše ispuhane.

Krivac za praznu gume može biti i čavao, vijak, komad stakla ili neka druga krhotina koja se zaglavila u gaznom sloju gume gdje uzrokuje lagano curenje zraka. Oštećenje manje od pet milimetara često je moguće popraviti, ali sanacija većih oštećenja nije moguća.

Najveći problem predstavlja puknuće gume tijekom vožnje - nastavite li upravljati vozilom u takvoj situaciji, posljedice mogu biti kobne.

Kako vožnja na praznoj gumi utječe na vozilo

Probušena guma drastično narušava sigurno upravljanje i kontrolu nad vozilom. Vožnjom s praznom gumom, dakle ugrožavate ne samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Kada vozite na praznoj ili probušenoj gumi, riskirate nastanak dodatnih oštećenja na gumi. Manja oštećenja vulkanizer može zakrpati, ali ozbiljnijoj šteti na vanjskoj ili unutarnjoj strukturi gume nema pomoći pa ćete morati uložiti u potpuno novi set guma.

Vožnja na praznoj gumi također može narušiti geometriju kotača te uzrokovati strukturno oštećenje kotača, kočnica, ovjesa i drugih komponenti upravljačkog sustava vozila.

Nađete li se u prometu s probušenom gumom i čini li vam se da se laganom vožnjom možete dovesti do kuće ili servisa - nemojte. Time ćete nepotrebno uzrokovati dodatnu štetu koja je puno skuplja od jedne probušene gume.

Umjesto toga, predate veću pažnju prevenciji te se pridržavajte sljedećih smjernica.

  1. Smanjite vjerojatnost da će se guma probušiti

Prvi korak u održavanju guma na vozilu je redovito provjeravanje razine tlaka zraka u gumama. Osim što se brže troše i lakše se oštećuju, premalo napuhane gume također povećavaju potrošnju goriva.

Tlak zraka provjeravajte barem jednom mjesečno, odnosno svaka dva tjedna nakon što u hladnim mjesecima na vozilo montirate obavezne zimske gume. Niske temperature ubrzavaju pad tlaka u gumi pa se one brže ispušu.

Pri provjeri tlaka u gumama istovremeno vizualno pregledajte gume. Primijetite li pukotine, izbočene bočne stijenke ili mjehuriće, odmah posjetite vulkanizera.

Da je krajnje vrijeme za kupovinu novog seta guma primijetit ćete i onda kada je gazni sloj pao na četiri milimetara na gumama koje vozite zimi, odnosno na 1.6 milimetara na gumama tijekom ostatka godine.

  1. Vodite računa o nosivosti guma

Prevozite li često veliki teret, vodite računa o nosivosti guma koje imate na vozilu kako ih ne biste stavili pod preveliko opterećenje. Također pratite cestu kojom vozite kako biste na vrijeme usporili ili izbjegli rupe, neravnine, kamenje i ostale opasnosti na cesti koje mogu biti kobne za vaše auto gume.

Na kraju, spomenimo i tzv. "run flat" gume, odnosno gume s niskim otporom kotrljanja. Razlikuju se od običnih guma po tome što dopuštaju vožnju čak i kada su probušene, i to brzinom od 80 km/h do prijeđenih 80 km. Moguće ih je montirati samo na vozila koja podržavaju ovu vrstu guma, a iako drastično olakšavaju situaciju u kojoj dođe do puknuća, skuplje su od običnih guma za oko 30 %.

A što kada se guma probuši?

Tijekom vožnje primijetit ćete da je guma prazna tako što se auto zanosi u jednu stranu kada kočite ili ubrzavate, a možda ćete čuti zvukove ritmičkog udaranja gume.

Kada se to dogodi, izbjegavajte naglo kočenje. Lagano usporite auto i dovezite ga do mjesta gdje možete sigurno stati bez da ometate ostatak prometa.

Imate li rezervni kotač te znanje i vještine kako promijeniti gumu na autu, odjenite sigurnosni prsluk i prionite na posao. U suprotnome uputite poziv pomoći na cesti, vučnoj službi ili servisu kako bi profesionalac zamijenio gumu na vašem vozilu ili vozilo prebacio na lokaciju na kojoj će to biti moguće.

Misao za kraj

Jedna od najgorih stvari koju možete napraviti kada vam se tijekom vožnje isprazni ili pukne guma je nastaviti voziti. Vožnja s praznom gumom može imati kobne posljedice po vaše vozilo, ali i ostale sudionike u prometu. 

Zato zaustavite auto i zamijenite kotač ili prepustite taj posao profesionalcu kako bi šteta na vašem vozilu i rupa u vašem novčaniku bile što manje.


Autor

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.