Novi Ford EcoBlue turbodiesel

Ford, koji je u Bosni i Hercegovini skoro pa nikako predstavljen, ima novi EcoBlue diesel motor. ...

... Radna zapremina mu je 2,0 litra i mijenja 2,2 litarsko Duratorq koji je na tržištu od 2005. godine i koji se može naći i u Jaguaru X-Type i Land Roverovom Defenderu. Pored njega planiraju i 1,5 litarski EcoBlue sa četiri cilindra.

Ono što nećete pročitati apsolutno nigdje o ovim motorima jeste da imaju radilicu motora čija osa nije u istoj ravni u kojoj su ose centra cilindara, dakle malo je smaknuta, i to na način da se reducira prtisak na jednu stranu zida cilindra za vrijeme takta ekspanzije. Na ovaj način su smanjili unutrašnje trenje, dakle povećali efikasnost, i smanjili štetne komponente u ispuhu. Potrošnja je u odnosu na prethodnike smanjena 13 posto.

Za izradu turbokompresora korišteni su materijali koji se koriste u aeronautici. 

A kako se ovo manifestuje osim potrošnje? Novi 2,0 litarski EcoBlue motor pri 1.250 obrtaja radilice motora razvija 20 posto veći obrtni moment. Najjači motor namijenjen putničkim vozilima moći će isporučiti 240 KS. 


The 2.0-liter EcoBlue replaces the 2.2-liter Duratorq engine, which dates back to 2005 and powered vehicles as diverse as the Transit van, the Jaguar X-Type, and the Land Rover Defender. The new engine will first see use in commercial vehicles, such as the Transit van, and will later make it to passenger cars. There will also be a 1.5-liter EcoBlue four-cylinder for smaller vehicles, and it's likely that engine will also be fitted in the Transit Connect for Europe.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details