• Službeno
  • Parent Category: Noviteti
  • Objavljeno

Predstavljen novi Maserati MC20

Sa početnom cijenom od nešto više od 320.000 KM ovo je odličan auto. Dolazi sa V6 motorom, ali je tu i potpuno električna varijanta. U naslovu namjerno piše "novi", jer je model MC20 već pokazivan prije 5-6 godina.  

Treba početi od benzinca, a to je 3,0 litarski V6 sa 630 KS i 729 Nm najveće snage i momenta. Tehnologija snabdijevanja zrakom je twin-turbo, a najvažnije vezano za ovakav automobil su njegove performanse. Do stotke dođe u 2,9 sekundi, a najveća brzina je 323 km/h. Mjenjač ima osam stepeni prenosa a poveznica sa motorom je dvostruko kvačilo. I treba napomenuti da kažu da ovo nije motor koji se može naći u Alfama, samo nabildan. I nije, jer ovdje ima i poseban postupak sagorijevanja odvojen od onog u glavnoj komori, a kako bi se snaga povećala. To je tehnologija koja dolazi iz Formule 1. Masa automobila je 1,500 kilograma. 

Što se tiče električne verzije, Maserati krije sve osim ubrzanja do stotke, a ono je 2,8 sekundi i najveće brzine, a ona je 310 km/h. Doduše i nemaju šta puno niti pisati s obzirom na ove vrijednosti, jedino još šta je važno je autonomija sa jednim punjenjem baterija, a ona je oko 320 km. 

Karoserija podrazumijeva elemente od kompzita na bazi gljeničnih vlakana, a postoje tri verzije, ona za coupe sa benzinskim motorom, pa ona za električni model, koja se razlikuje od prethodne, i convertible. U Maseratiju su proveli 2.000 sati u zračnom tunelu kako bi dobili rezultate koji će ih zadovoljiti. 

Sve ostalo je nebitno, možda samo reći da je je dijagonala ekrana koji predstavlja instrument tablu 10,3 inča.