Novi Audi A8 (osvježenje postojećeg)

Audi je osvježio svoj najveći automobil, model A8, a evo i kako to izgleda. Prodaja u Evropi počinje u decembru, a početna cijena je par ...

... stotina eura manje od 100.000 jedinica te novčane valute. Može se kupiti čak i nov helikopter za taj novac (Phoenix A600). Evo fotografija, a dok dođete do kraja vidjet ćete da je ipak najveća vizualna promjena maska automobila. Evo automobila:

Ostale opcije podrazumijevaju zvučni sistem Bang & Olufsen, četverozonska klima, frižider, sjedišta sa masažerima, a ima i za stopala masašer i grijač čak (pozadi iza suvozača kod A8 L varijante). Ubio se za BH članove predsjedništva, da se nabavi kroz sistem javnih nabavki, svakako Ured za žalbe Agencije za javne nabavke smatra da je dozvoljeno navesti radnu zapreminu do u centimetar kubni, dakle potpuno legalno).

Što se tiče pogona, kupac bira da ga neko vozi u automobilu pokretanom sa jednim dizel agregatom, ili bira jedan od tri benzinca ili na kraju punjivi hibridni pogon. Ove što nisu punjivi hibrid u Audiju nazivaju blagi hibrid, radi 48 Voltnog sistema, ali to baš i nije vrijedno spomena. Ali jeste to da svaki dolazi sa quattro pogonom (na sve točkove), i svaki ima i osam brzinski automatski mjenjač. Dizel je 3,0 litarski V6 sa oko 285KS i 600 Nm najveće snage odnosno momenta na radilici motora, a do 100-ke dođe u 5,9 sekundi. najveća brzina je 250 km/h. 

Benzince, ne znam treba li spominjati s obzirom da ovdje na našim prostorima teško da će nekome biti zanimljivi, bez obzira koliko novca imaju. Ali eto, osnovni je 55 TFSI, radne zapremine 3,0 litra i najveće snage 340 KS i 500 Nm najvećeg momenta na radilici. Do stotke dođe u 5,6 sekundi, a ima jednaku najveću brzinu kao prethodno spomenuti. Kofiguracija mu je V6 sa turbom.

Najstartniji ima oko 570KS, V8 benzinac, a kao S8 do stotke dođe u 3,8 sekundi (4,4 ako nema S8 značku). 

Hibridni model (3,0 litara, V6, benzin) ima elektromotor koji energiju crpi iz baterija energetskog kapaciteta 17,9 kWh (prethodni je imao 14,1 kWh). Nema podataka ao autonomiji kretanja sa čisto električnim pogonom, ali pretpostavka je da je to do 50-60 kilometara. Hibrid do stotke dođe u 4,9 sekundi. 

Pogledajte fotografije, koga zanima:

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details