Lamborghini Revuelto

Konačno jedan Lamborghini kojeg ćemo moći razlikovati od drugih!

I nije šala, pogledajte sve ostale. Po čemu ih razlikovati, ako ti to nije posao da znaš? Ovaj je drugačiji, i prednji kraj je nešto po čemu ga (zasada) razlikujemo od drugih. Nasljednik je Aventadora, a opet ime nekako i nije vezano borce među muškim kravama kada bi gledali značenje, a drugi kažu da jeste i da je dobio ime po nekakvom biku borcu u koridama. Ne znam, i ne zanima me. Pokreće ga hibridni pogon, koji podrazumijeva i benzinac V12 konfiguracije, ali i tri elektromotora, sve skupa zbirna najveća snaga je nešto više od 1.000 KS (mislim oko 1015 metričkih konjskih snaga). Ovo je jedna tema koja bi se mogla zasebno obraditi, a to je razlika između mehaničkih i metričkih konjskih snaga. Trač portali, eto recimo klix naveo je da je najveća snaga 1001 KS, šeo je pokazatelj elementarnog nepoznavanja osnovnih elemenata ako već nešto pišeš o automobilima. Ovako izgleda to brukanje samog sebe:

Ne možete očekivati da studenti filozofije ili političkih nauka znaju ama baš išta o mjernim jedinicama, ne samo ovim nego bilo kakvim. Stoga, kod trač portala oprez sa bilo kojom od činjenica, a koje se tiču bilo čega sem zadruga-tematike. 

 
Automobil do stotke ubrza u 2,5 sekunde, dok mu je do 200 km/h dovoljno njih sedam. Mjenjač je sa dvije lamele, i sa osam brzina. Ovo je prvi lamborghini sa novom tzv monocoque šasijom. O ovome je već pisano na ovom portalu.Najveća brzina je oko 350 km/h. 
 
Što se tiče električnog pogona, može se vooziti isključivo i na baterije, samo se nećete navozati. Dovoljne su za prelazak manje od 10 kilometara, ako se ne krećete nizbrdicom.
 

Što se tiče aerodinamike, iz Lamborghinija tvrde da se u zahtjevnim situacijama vožnje generiše 66 posto više aeropotisne sile u odnosu na Aventador. I moguća je manuelna kontrola aerodinamičkih karakteristika. Sam izgled mi ne pada napamet opisivati i trošiti vaše, a Bogami ni moje vrijeme, sve vidite sa slika. A možete otići i na službene stranice Lamborghinija, link je:

https://www.lamborghini.com/revuelto-the-first-super-hybrid-hpev 

Pneumatici, odnosno njihova dimenzija, su uvijek zanimljiva stvar kada je Lamborghini u pitanju, a kod ovoga naprijed su 265/35R20, dok su pozadi 345/30R21. 

Unutra, opet drugačije u odnosu na do sada, a tu su 12,3 inčni idsplej ispred i u sredini vertikalni 6,4 inčni. Suvozač ima ispred sebe 9,1 inčni. Ne znam što će im ovo, ali vidjet ćete sada i sljedeće generacije Porschea, i ekran ispred suvozača. I ovih 9,1 inč ne znači apsolutno ništa, jer nema omjera stranica, pa da ne dobijete pogrešnu predstavu kao da je iPad ispred njega, pogledajte fotke, dio ispred suvozača. Ekran je uzak, da izvinete.

Sam benzinac razvija oko 825 KS pri 9250 obrtaja radilice (u minuti). I nema turbo, kako smo to kod Lamborghinija i navikli! Raspored elektromotora je takav da se naprijed nalaze dva, na svakom točku po jedan, a straga je jedan. Baterije imaju jako skroman energetski kapacitet, a to je 3,8 kWh. 

Mooglo bi se o njemu još pisati, no ovo je mislim dovoljno. Cijena počinje sa cifrom od 600.000 američkih dolara. 

I za kraj, njihov glupi službeni video, koji podsjeća više na nekakve reklame za filmove o tajnom agentu 007:


 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward