Aston Martin DB12

DB12 je nasljednik modela DB11, i evo ga na fotkama. U Aston Martinu ga nazivaju najkompletniji DB do sada, što bi tabloidi rekli "ikada" nesretno gurajući englesku terminologiju u naš jezik. ...

Ispod haube je 4,0 litarski twin-turbo radne zapremine 4,0 litra najveće snage 680 KS pri 6.000 obrtaja. Najveći obrtni moment je između 2750 i 6000 obrtaja, a intenzitet mu je 800 Nm. I sve ove vrijednosti su veće u odnosu na V12 od 5,2 litra iz modela DB11 AMR. Ubrzava od nula do 100 km/h za 3,6 sekundi. Najveća brzina je malo iznad 320 km/h. 

Zanimljivost je elektronski kontrolisan diferencijal pozadi, koji može od potpunog zabravljivanja do potpunog otvaranja preći vremenski put koji se mjeri milisekundama. Mjenjač je automatski sa osam brzina. Ima prilagodljive amortizere, ima kruće anti-roll šipke, prečnik kočionih diskova je 400 milimetara naprijed i 360 straga, bočni retrovizori su bez okvira. Novinari, koji nisu obrazovani da razume neke stvari već mlate kako je ovo radi smanjenja koeficijenta otpora zraka. Isti ti, koji su se ubili za tabloide su i 80-ih za ručne na Opelu Omega tvrdili da su u ravni sa karoserijom jer se time znatno smanjuje koeficijent otpora zraka. Kada prolaze pored današnjih auta sa 50 posto manjim koeficijentom otpora, ne znam postide li se naturanja svojeg neznanja kroz autoritativno postavljanje. 

CIjena nepoznata, a prodaja nekad u prvoj polovini druge polovine godine :) 

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details