MG Cyberster Roadster

Nedavno, kolega zainteresovan za električni MG, pita šta mislim o njemu. Nemam pojma, nisam vozio, pogledaj Top Gear, i ako tamo ima ocjenu 7 od 10, kupuj. Malo kasnije kaže, ima devetku. Ma daj, kakvu devetku, ...

... pogledam, kad ocjena 9/10. I za mene je to dovoljno da se ovaj brend shvati jako jako ozbiljno.

A pogledajte ovo, mislim da prodaja ide od iduće godine, i ne samo to, nego mislim da je ovo jedini dvosjed kabrio pokretan električnom energijom. I reći ću i ovo, atogantno možda, ali bez namjere, " ovaj se ubio za mene". Kao prvo volim pogon magnetnim poljima, a ne treba mi pet sjedišta. 

MG Vyberster je predstavljan i kao koncept, a ovo ono što b trebala biti proizvodna verzija čije bi isporuke trebale početi 2024. godine. Znači brže nego mislimo. Pogon, na političkim tablodima će pisati 536 KS, opet nesvjesno lažu, ne znaju, snaga je 544 KS, dakle naprijed 50 kW, i pozadi 250 kW elektromotor. Postojat će i verzija sa dva pogonska, sasvim dovoljna. Ovaj najjači će do stotke dolaziti u 3,2 sekunde, što ga čini raketom, a autonomija sa baterijama energetskog kapaciteta 77 kWh. Po kineskom ciklusu mjerenja potrošnje, to je dovoljno za prelazak 580 kilometara. 

Ako su dva pogonska onda je baterija manja, ima 64 kWh, a pogon je na zadnje točkove, i snaga je 314 KS. Autonomija oko 520 kilometara, prema istom CLTC ili kako već da mu je skraćenica, ciklusu mjerenja. Dužina vozila je oko 4,5 metra, a masa oko dvije tone. Završne note aerodinamici je dao italijanski inžinjer za aerodinamiku bolida Formule 1, znači nije journalist, po imenu Marco Fianello. Cijena, pa 33 do 37 hiljada američkih dolara. POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward