Škoda Enyaq vRS, najstartnija Škoda trenutno u proizvodnji

Škoda Enyaq vRS je osvježena za modelsku 2023. godinu, a time je postala i najstartnija Škoda koja se trenutno proizvodi. Pogađate, pogon je na električnu energiju iz baterija. 

Pore toga, a ubrzanje od 0-100 km/h je sada 5,5 sekundi, a bilo je 6,5 sekundi. Nije samo to poboljšano, Za 20-30 kilometara su poboljšani i dometi sa baterijama, pa tako SUV varijanta, obična SV varijanta ima doseg 540, dok coupe SUV ima 547 km dosega, a ovo su tvornički podaci. Znači ovih sedam kilometara razlike ne znači ama baš ništa. Energetski kapacitet baterija nije mijenjan, ostao je 77 kWh, i mislim da se na otvorenom putu klasifikacije ispod autoceste može preći i više od deklarisanog dosega. 

Najveća snaga je 250 kW odnosno 340 (električnih) konja. To je mislim 40-ak više od prethodnika. Najjači punjač, jednosmjerni normalno, koji su prije mogli prihvatiti je snage 135, a sada je to 175 kW. Ovo osigurava punjenje od 10 do 80 posto kapaciteta u manje od pola sata. Ne znam ima li i kabal za punjenje n akućnom monofaznom priključku (Pogledajte rubriku Test, model bZ4X).

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward