Volkswagen je konkretnije osvježio ID.4 i ID.5 modele. Ne samo softwareski!

Volkswagen, kao što je očekivano, radi na ispravljanju svega kada su u pitanju greške kod softwera za automobile, pa će ID.4 i ID.5 nuditi sa novim infotaiment sistemom, ali i softwerom. Nije samo to osvježeno, promjene su i ispod karoserije.

Pored bržeg softwarea dobijaju i novi, veći ekran, dijagonale 12,9 inča. Instrument tabla, je unaprijeđena, i meni je bezveze ovakavo predstavljanje baterije, glupost znam, ali kao da se radi o mobitelu. Inače je i na mjestu, i skladno grafički složena. I ovakve table, tačnije ekrani sa informacijama koje vozač treba da zna u svakom trenutku, ne trebaju da su prevelike, i u Volkswagenu to i znaju. Kontrole klime i upravljanja glasnoćom su kao kod osvježenog ID.3 modela, a četvorka i petica dobijaju i multifunkcionalni volan. Dobijaju i selektor režima vožnje kao kod ID.7. I kao šlag tu je i glasovna asistencija, kome treba. 

Najvažnije novine su skrivene, a to je da je tu novi elektromotor na zadnjoj osovini, a tu je i nova generacija baterija. Kod zadnjeg pogona i ID.4 i ID.5 modela elektromotor je snage 210 kW ili u konjima 286, što je značajno povećanje u odnosu na prethodnike koji po ubrzanju kao da su išli na dizel. Obrtni moment je 310, ali postoji opcija i da bude vršni 545 Nm.

Skočimo sada do GTX verzije, pa recimo da ID.5 GTX pokreće 250 kW odnosno 340 KS, i to je povećanje od 41 KS. Od 0 do 100 km/h mu treba 5,4 sekunde, i srećom nije dostupan za budale na cesti sa probijenim auspusima, pijaca-tuninzima, jer bi nas poc estama ubijali kao da je rat. Pored policije ovakve kakva jest. Brzina je ograničena na 180 km/h. 

Osnovni ID.4 je pokretan sa 125 kW odnosno 170 KS, što je više nego dovoljno za normalnu svakodnevnu upotrebu. 

Svi su opremljeni sa batterijama energetskog kapaciteta 77 kWh, i autonomija po WLTP-u je oko 550 kilometara. 

Kod punjača, oni sa pogonom na dva točka podržavaju do 135 kW jsnage jednosmjernih punjača, onaj sa pogonom na sve točkove do 175 kW. U Volkswagenu su se pobrinuli i za termiku kada su u pitanju baterijske ćelije, pa se sada iste mogu puniti odmah po zaustavljanju kod punjača (na jednosmjerni napon). Inače, kada su baterije zagrijane, nije preporučljivo da se pune, to im smanjuje vijek trajanja.

CIjena osnovnog modela u Njemačkoj je 40335 eura u Njemačkoj.

2024 Volkswagen ID.4 GTX

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details