• Nepotvrđeno
  • Parent Category: Noviteti
  • Objavljeno

Maserati MC20 sa F1 tehnologijama i twin-turbo V6 motorom

Maserati je predstavio motor koji će ugrađivati u budući MC20 model, a nazvali su ga Nettuno. Radi se o twin-turbo benzincu radne zapremine 3,0 litra sa šest cilindara u V konfiguraciji. Razvija oko ...

...620 KS pri 7.500 obrtaja u minuti. Zbog snižavanja težišta koristi tzv. suhi-karter ili tačnije, prostor koje služi kao rezervoar ulja za podmazivanje nije karter ispod radilice, nego je taj prostor sa strane. Ovim se smanjuje i visina motora, a samim tim i težište automobila. Ono što je zanimljivo jeste da je korištena tehnologija iz motora za bolide Formuje 1, a radi se od predkomori za sagorijevanje. I s obzirom da je ovaj termin bio prije poznat u dizel motora i ovo je ime primjerenije za takve komore. U ovom slučaju zamislite da svjećića nije u komori za sagorijevanje i od njenih elektroda ima jedan mali kao cilindrični kanal uskok prečnika do glavne komore za sagorijevanje. Tema za tehniku. 

MC20 će imati osam brzinski mjenjač sa dvije lamele, a pogon će biti na zadnje točkove. MC20 će imati motor postavljen između osovina, a iza sjedišta. Hibridizacija nije isključena, a automobil bismo trebali vidjeti prije kraja godine. I ovo gore je sve samo naglabanje, a vidjet ćemo šta će biti. 

Maserati MC20: due to be announced in May 2020 and go on sale in the second half for less than £200,000

MC20: stands for Maserati Corse 2020

New 2020 Maserati MC20 supercar: artist's impressions by Andrei Avarvarii