Scania predstavila novu platformu za autobuse pokretane baterijama

Posljednji tekst je bio o Mercedesovom eActrosu, pa nakon malo pregleda kako se stoji sa električnom energijom kao pokretačkoj kod teških vozila, evo nešto i o brendu Scania. 

Ovo je nova platforma, a prvo će biti upotrijebljena na autobusima 4x2. Platfrma će takva da može, ako gledamo današnju tehnologiju, smjestiti od 416 do 520 kWh baterija (misli se na energetski kapacitet), a autonomija bi trebala biti oko 500 kilometara. Ne znam jesam li ja pogrešno shvatio, navodno su razvili baterije zajedno sa Northvoltom, ali mislim da se radi o načinima pakovanja ćelija koje dobiju od vanjskog dobavljača. Tako će jedan komplet imati baterija čiji je energetski kapacitet 105 kWh. 

Novi autobusi će imati elektromotore snage 250 kW, i vršne snage od 300 kW. Ovu vršnu snagu trač politički tabloidi nazivaju boost. Ne znaju o čemu pričaju pa je najlakše ostaviti ono kako piše na engleskom, pust misle da su ispali pametni. To je vršna snaga. Baterije će biti i hlađene, što je izuzetno važno i za njihovu trajnost. 

Scania launches new battery-​electric bus platform at Busworld
 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward