TEST Chevrolet Cruze 1.6 16v

Red je, prije prvog testa automobila u novom, i najvjerovatnije zadnjem magazinu za koji piše moja...

...malenkost, napisati par stvari prije samog prvog testa vozila za AutoMotoSvijet.
Šta je test? Na ovo pitanje vjerovatno svaki magazin, odnosno svaki novinar, test vozač, ima svoj odgovor koji se razlikuju manje ili više. Mi mislimo da se svako vozilo testira prvenstveno na namjenu.
Evo konkretno na šta mislimo. Zašto porodičnu limuzinu ili off-road vozilo testirati na vratolomnu vožnju kroz zavoje? Isto kao kad bismo limuzinu čiji je klirens 10 cm, testirali na off-road vožnju i pošto ne bismo bili oduševljeni napisali sve moguće kritike. Šta je rezultat takvog testa? Potpuno kriva slika koju čitalac formira o vozilu. Ovdje su navedeni najgori primjeri prepoznatljivi svakome, no analogija se može prenijeti na mnoge druge osobine.

Druga stvar, iz iskustva koje je dugo preko 11 godina, znam da se dešava i sljedeće: Uzme se vozilo u nekoj auto kući, sa njim se napravi krug u trajanju 10 do 15 minuta, zalijepe naljepnice na vrata, uslika na brzinu i takvo vozilo završi u rubrikama poput one "Vozili smo". Zašto se to radi?

 • Je li u pitanju dodvoravanje zastupnicima automobila?
 • Prevara čitalaca i pružanje potpuno iskrivljene slike o vozilu, jer se ni Michael Schumacher ne bi se usudio napisati dvije kartice teksta o vozilu nakon vožnje od 15 minuta!?
 • Podizanje imidža magazina na najjeftiniji način čineći ga važnim i važnijim i uticajnijim nego u stvari jeste?

U pitanju je sve navedeno. Mi to nećemo raditi! Jednostavno, ne trebaju nas niti posjećivati oni koji vrjednuju takve članke i pozicije i koji ne mogu da razluče kvalitetnu od našmikane stvari.

Bilo je nekoliko ponuda, ne puno, da uzmemo vozilo na par sati, da uzmemo vozilo čak na cijeli dan i da napišemo svoje mišljenje. Niti smo pristali niti nam pada na pamet ikada pristati na nešto slično, radije ćemo prenijeti neki test kolega iz Njemačke, Velike Britanije ili SAD-a o predmetnom vozilu, nego bukvalno lagati posjetioce i stvarati o sebi lažnu sliku.

Jadno je to što dio zastupnika, ovlaštenih distributera zna da se radi praktično o prevari čitalačke publike, no valjda su u situaciji da se tako ponašaju. Čitaoci, mogu i pretpostaviti na osnovu teksta o čemu se radi. Mi nećemo tako, po cijenu jednog testnog vozila svakih 10 godina, ali nećemo se spuštati na taj nivo, tačnije "nenivo"!!

Pisat ćemo bez dlake na jeziku, ako nešto imamo pohvaliti, hoćemo i reći ćemo zašto. Ako ima nešto za kritike, nećemo zanemarivati i sakrivati takvu činjenicu. Mislimo da je to jedini ispravan put za dobar magazin. Možda nije dobar put za magazin cijenjen od automobilskih zastupnika ili dijela čitalaca, no za njih nas apsolutno nije briga. Neće biti uopštenih stvari tipa "unutrašnji prostor je dovoljno komotan..." bez ikakvog konkretnog pojašnjenja koji je baziran na mjerljivosti! I nikakav test neće raditi jedna osoba. Dva mišljenja isključuju dio subjektivnosti pa je sam izlazni proizvod, u ovom slučaju članak testa, objektivniji.

Prva korektna i konkretna ponuda za test vozila, je došla malo ranije nego smo očekivali s obzirom da je naš testni rad počeo 22. juna ove godine. U naš inbox je od strane predstavništva General Motorsa iz Zagreba stiglo obavještenje da možemo preuzeti vozilo na sedam dana, radi testne vožnje, ukoliko smo zainteresirani. Malo ranije nego smo očekivali, no uspjeli smo se pripremiti, te u sljedećim redovima donosimo utiske o modelu Chevrolet Cruze 1,6 16V sa paketom opreme LS.


TEST: Chevrolet Cruze 1.6 16v LS


Chevrolet je preuzimanjem Daewooa odlučio stvoriti svoj ogranak koji će se u proizvodnji automobila odrediti na način da se poštuju želje, ukusi i potrebe evropskih i azijskih kupaca. U početku su modeli koje su naslijedili poboljšavani, dorađivani, gdje se stvarno može naći par izvrsnih primjera. No svi su željno čekali originalno razvijene modele pod patronatom novog gazde, čisto radi predviđanja pravca kojim Chevrolet želi da krene. I došli su. Jedan od takvih je i model Cruze koji smo dobili na sedmodnevni test.

Karakteristike testiranog automobila i motora:

 • Radna zapremina motora: 1598 ccm
 • Karakteristike glave motora: DOHC, 16 ventila
 • Ubrizgavanje: elektronsko, brizgaljkama za svaki cilindar posebno (MPI)
 • Najveća snaga: 83kW / 113KS pri 6.400 obr/min
 • Najveći obrtni moment: 153Nm pri 4.200 obr/min
 • Najveća brzina: 185km/h
 • Ubrzanje 0-100km/h 11,8 sekundi
 • Stepen kompresije: 10,8:1
 • Kočnice: naprijed ventilirani diskovi, nazad diskovi
 • Emisija ispušnih plinova zadovoljava: Euro V standard
 • Paket opreme testiranog vozila: LS

Dizajn

Teško ćete Cruze zamijeniti za bilo koji drugi automobil. Krase ga jasne linije koje se samo mogu učiniti oštrim. One vizuelno razdvajaju površine koje automobilu, radi ovakve kompozicije, daju jedan kompaktan oblik i izgled. Krov nije pretežno ravan, kako je to uobičajno kod većine vozila, zakrivljen je, a to se najbolje primijeti u pogledu sa strane. Ovo zakrivljenje doprinosi još boljem vizuelnom utisku, a zakrivljenost nije proizvoljna. Pogledajte samo spuštanje linije krova prema zadnjem kraju, logičan slijed linije je kontura zadnjih svjetlosnih baterija.


Nanošenjem pokazivača miša nad jednu od četiri slike gore, ista se proširi i zauzme cijeli prostor. Ukoliko se pokazivač miša makne, slika zauzme prvobitni položaj.


Posebna pažnja je posvećenima detaljima, poput prednjih svjetlosnih baterija, koje su jedan od detalja po kojima se Cruze odmah prepoznaje. Karakteristično je kako se protežu unazad, kao potez kistom koji napušta platno (pogled sa strane). Dizajneri su slično pokušali i sa zadnjim svjetlosnim baterijama. One su mješavina chevroletovskog i azijskog, gdje je količina azijskog dozirana na kapaljku, pa se postigla unikatnost koja kao da je bila cilj da se kaže kako se radi o Chevroletu sa istoka. Zadnje svjetlosne baterije slijede bočne oštre linije i bočno kao da se stapaju sa karoserijom u jednu cjelinu i postaju dio nje, što je zaista atraktivno.Ono što je u današnje vrijeme teško postići, internacionalni tim dizajnera koji je dizajnirao Cruze je postigao: nedvosmislena prepoznatljivost. Zanimljivo je kako su uspjeli dimenzije koje su sve samo ne male (dužina x širina x visina : 4.597 mm x 1.788 mm x 1.477 mm) sakriti oblikom vozila. Teško da bi neki neupućeni posmatrač sa strane, onako "od oka" i bez referentnog tijela, mogao i pretpostaviti dimenzije vozila.
Donje slike pokazuju Chevrolet Cruze parkiran pored VW Passata CC. Uporedite dimenzije! Zaista impresivno djeluje pored par puta skupljeg automobila.
S obzirom na posebnost rješenja dizajna poklopca motora i načina integracije u prednji dio vozila, malo smo zavirili i pogledali druge modele General Motorsa, tek da vidimo ima li kod nekog od drugih modela iz GM porodice sličnih kontura kao kod modlea Cruze. I našli smo! Buick LaCrosse, na slikama se vidi da poklopac motora slijedi isti stil kao kod Chevrolete Cruze. Skoro pa identično, no ne možemo zamjeriti jer izgleda zaista posebno, a i kome bi smetalo kada je uzor neki od prestižnih automobila. Ne, ne, nismo rekli kopija, nego uzor, to su dvije potpuno različite stvari.Otvaranje vrata je dovoljno široko, ručke na vratima su robusne, što je impresivnije, a u ovom paketu su u boji vozila, što doprinosi elegantnijoj figuri vozila. S obzirom da je Chevrolet američka marka, osvrnuli smo se i na nešto svojstveno isključivo američkim vozilima -  debljinu vrata (uključujući i obloge). Vidi se američki uticaj jer su vrata pozamašne debljine. Opet doprinos robusnosti.

Poklopac prtljažnika se otvara pod pravim uglom (90 stepeni), što je i jedino ispravno s obzirom da se radi o kratkoj dužini poklopca prtljažnika. Možda otvor prtljažnika djeluje - usko. Pretpostavili smo situaciju kao kod Mondea, da se umjesto poklopca prtljažnika nalaze u stvari peta vrata, tj. da se i zadnje staklo inkorporira u poklopac prtljažnika, kao kod Mondea. Ima i pozitivnog i negativnog, no otvaranje takvih petih vrata za vrijeme kiše ne bi se svidjelo onima pozadi, a niti samim presvlakama zadnjih sjedišta. Svakako prtljažnik nije namijenjen prevozu veš mašina, kabastih TV aparat, itd. Nije dostavno vozilo, pa je ovakvom, limuzinskom, rješenju nemamo u stvari šta zamjeriti. Prtljažnik je ravan, zapremine od 450 litara. Ispod se nalazi rezervni točak, punih dimenzija, a ne nekakvo rješenje "za nevolju do prvog vulkanizera".Na slikama se vide dva kofera normalnih putnih dimenzija. Dimenzije se poređenjem daju procijeniti sa slika, a vidljivo je da ih se u prtljažnik može ubaciti nekoliko ovakvih i da ostane prostora za još kojekakve sitnice. Kome je malo 450 litara, malo mu je i 500, pa će takvi tražiti kakvo rješenje dodatnog prtljažnog prostora koji se montira (za krov npr.). 
Primijetili smo nedostatak udubljenja sa unutrašnje strane poklopca prtljažnika ili kakve trakice kako bi se prtljažnik zatvorio bez prljanja ruku. No primijetili smo da su ispupčeni elementi brave obloženi plastikom i vjerovatno su namijenjeni zatvaranju. Pokušali, i može poslužiti. Čak bolje od udubljenja sa unutrašnje strane.Zadnja klupa je djeljiva u odnosu 2/5 + 3/5 (40 posto / 60 posto) što svakako prtljažniku daje dodatne mogućnosti i upotrebljivost.


Unutrašnjost:

U unutrašnjosti se Chevrolet drži nekih osnovnih kontura kakve su prisutne i kod drugih GM modela. Nije ovo minus, jer smanjivanjem troškova razvoja nekih novih rješenja profitira krajnji kupac, kojem u cijeni vozila nema troškova razvoja i dizajna nove unutrašnjosti. Ovim kupac nije zakinut, naprotiv, dobija provjereno i prihvaćeno odlično rješenje, koje čak krasi i skuplje modele iz GM porodice. Rješenje na obostrano zadovoljstvo. Upravljač nam je djelovao kao da je nešto manjeg prečnika u odnosu na većinu drugih vozila, no robustan je. U našem slučaju je bio od kože, baš kao i ručica mjenjača, što je za pohvalu, jer su ova dva elementa najkorištenijii od strane vozača, i pored sjedišta, najveća pažnja bi trebala biti posvećena upravo njima. Pored mjenjača se nalazi i dugme za isključenje kontrole prijanjaja (Traction Control). Na upravljaču smo imali komade radio/CD uređaja (opcionalno se mogu dobiti i komande tempomata na upravljaču, analogno ovim), a upravljač je podesiv. Da ne zaboravimo, zakretanje točkova, pri upravljanju, pomaže električni servo uređaj.
Vjerujte da smo rješenjem komandi audio uređaja oduševljeni. I ovo je jedan od elemenata koji se može naći i na drugim GM modelima, i samo je potvrda onoga rečenog gore. Što se tiče jednostavnosti upravljanja i navikavanja jednostavno su fantastične! Ukoliko volite mijenjati stanice, pjesme, vršiti switching između radija i CD-playera, podešavati glasnoću, savršeno riješeno. I glasnoća je mogla biti riješena točkićem poput onoga za prelazak na sljedeću/predhodnu pjesmu na CD-u ili promjenu radio stanice. Tada bi ovaj komadić unutrašnjosti od npr. maksimalnih 100 bodova, dobio svih stotinu. No i ovako je jednostavno fantastičan, ocjena 9 od 10. Kada pomislimo na komande koje je imao model Corsa, opet iz GM porodice prije par godina... dođe nam napisati da je ocjena ovih 10 od 10!
Odlično je riješena i kontrola brisača na ručici sa desne strane iza upravljača. Na suprotnoj strani od nje nalazi se ručica kojom se upravlja pokazivačima pravca i putnim računarom. Možda je malo podignutija nego bi bio neki idealan položaj, no cijeli život je u stvari navika, pa i ovakve stvari. Nije ovo niti blizu nečega što bi predstavljalo neku sitnicu za konstantno živciranje, kakva bi bila npr. naopako ili preblizu postavljeni prekidači za aktiviranje podizača stakala na vratima. Položaj ostalih prekidača, skoro uobičajen kod svih vozila, tako da je sve na svojem mjestu. S tim da su prekidači (svjetla, ventilacija) izvedeni drugačije, privlačno i originalno. Ovakve sitnice drugačije od uobičajnog, ako je to drugačije dobro, djeluju pozitivno na psihu i to na način svjesnosti da imate nešto drugačije i uz to dobro. To u Chevroletu očito znaju.Centralna konzola je - avionska! U donjem dijelu izbačena prema putničkom prostoru, nakrcana dugmićima za upravljanje ventilacijom, audio uređajem, a tu su i prekidači za zaključavanje svih vrata kao i pokazatelji uključenosti suvozačkog zračnog jastuka i "nevezanosti" pojaseva. Sve je začinjeno sa aluminijskim izgledom dijela centralne konzole. Vizuelno djeluje odlično, a po noći, kada se uključe lampice na svim indikatorima, djeluje kao da se nalazite u kakvom borbenom avionu. U gornjem dijelu je i mali monohromatski displej koji pokazuje temperaturu i predstavlja izlaznu jedinicu audio uređaja. Odlična pozicija, nije previše blizu pa je vrijeme prilagođavanja očiju radi fokusiranja manje kada se pogled skloni sa puta. Na njegovom mjestu može se, zavisno od opreme, nalaziti i LCD u boji (kada se doplati i navigacija) i možemo sa sigurnošću tvrditi da je onda osjećaj u vozilu još bolji.
Prednja konzola i oplate vrata u testnom vozilu su bile kombinacija platna i plastike. Kvalitet plastike...ma ko, u stvari, može onako samo na pogled procijeniti kvalitet plastike. I šta je u stvari kvalitet, je li ono što lijepo izgleda ili ono što se neće izvitoperiti na suncu i vremenom ispucati. Ocijenjivati kvalitet ovakvog tipa materijala, bez laboratorije i eksperimenata ili iskustva, je potpuno neobjektivan. Od takvih ocjena ćemo se suzdržati.
Nije to kao kad uđete u Rolls Royce ili Bentley i odmah konstatujete da sve vrijedi svakog feninga. Samo zato jer se tu zna o čemu se radi, orahovo drvo, mahagonij, koža, materijali koje subjektivno svako može ocijeniti.

Kod testiranog automobila, platnene površine razbijaju monotoniju koje bi bilo da su sve površine jednolične i od iste plastike. Spojna i dodirna mjesta od plastike u unutrašnjosti su recimo bolja od jednog novog Forda Focusa.

Instrument tabla je pregledna, refleksiju nismo primijetili niti jednom. Startom motora pale se oborena svjetla, i osvjetljenje instrument table. Instrumenti su pregledni, a vizuelno grupa pokazivača djeluje kao cjelina, kao da je posebno postavljena na prednji panel. Paljenjem prekidača za svjetla, pale se pozadinska osvjetljenja za sve komande na centralnoj konzoli i ostalim kontrolama, a pozadinsko osvjetljenje blago gubi intenzitet.

Kompletnom osjećaju doprinose odlična prednja sjedišta! Tijelo obuhvataju savršeno, čak smo namjerno pokušavali naći neku zamjerku, ali bezuspješno. Podesiva su u svim smjerovima. Čak je i suvozačko podesivo po visini! Ono što nam se sviđa, možda nekome neće, je podešavanje naslonjača. Povučemo ručicu i odmah zauzmemo neki od predefinisanih položaja. Dakle ne radi se o točku sa strane sjedišta, na spoju sjedećeg dijela i naslonjača, čijim pomjeranjem pomjeramo naslonjač. Ovo rješenje daje veći izbor pozicija, ali zna biti nezgodno postavljeno. Srećom ne koristi se često, sem ako se automobil ne dijeli sa nekim (supružnici), a u tom slučaju rješenje kao u testnom vozilu je daleko praktičnije.
Nasloni za glavu su podesivi po visini, ali i po horizontali i to horizontalnim pomjeranjem, a ne savijanjem prema naprijed.Mjesta je dovoljno, a pedale su postavljene dobro. Pedala kvačila je za nijansu bliže mjestu za odmor lijeve noge. Nikakva smetnja, skoro da nije vrijedno spomena.
Naslon za desnu ruku vozača, ili ispravnije srednji naslon za ruke prednjih sjedišta, jer može poslužiti objema osobama koje sjede naprijed, je takođe za pohvalu. Najgora stvar koja se može desiti, kod ovog elementa je kada je naslon predugačak (poput onog u modelu Octavije 1). Nervira toliko da se mora sklopiti kako ne bi smetao. Ovdje to nije slučaj, naslon je dovoljno kratak. Kome to nije dovoljno naslon se može pomaknuti naprijed. Opet odlično riješeno. Unutar naslona se nalazi jedan od pretinaca, kojih u vozilu ima zaista dosta. Unutar pretinca je i priključak za audio nekog eksternog uređaja koji se tako spaja sa audio sistemom automobila. Korisno ako ljudi koriste diktafone, i žele dok se voze na miru preslušati snimljeno. Ili za mp3 player.Upaljač za cigarete je između ručne kočnice i naslona za desnu ruku. Na samom naslonjaču desne ruke u donjem dijelu je 12V priključak za eksterne uređaje. Jedan se nalazi i sa zadnje strane stuba ovog naslona, tačno ispred zadnjih sjedišta. U današnje vrijeme, zamislite djecu pozadi sa LCD DVD Blueray playerima, PS-ima, drugim igricama, a putujete dovoljno daleko da im baterije u tim uređajima ne mogu izdržati. Spas od maltretiranja usput su upravo ova dva 12V priključka. Zlata vrijedni!

Spomenuli smo negdje gore da je jedan od detalja koji može konstantno nervirati čovjeka položaj prekidača za podizanje/spuštanje stakala na vratima. Ovdje je pozicija prekidača na najbližoj prihvatljivoj granici, ali za osobu visoku 195 cm. Za sve manje, savršena pozicija. Prekidač za električno podešavanje retrovizora je malo ispred ovih prekidača, i standardan je. Postoji i opcija da se retrovizori sklapaju prilikom parkiranja pritiskom na dugme kojima se podešavaju. Ovo bi se u budućnosti moglo bolje izvesti, na primjer kada bi se ova radnja obavljala automatski po zaključavanju vozila sa vana, uticaj na cijenu bio bi jedva primjetan.

Retrovizori? Unutrašnji na prvi pogled mali, no na drugi pogled pokriva cijelo zadnje staklo. Prilikom pomjeranja u položaj otklona svjetala iza sebe prelamanje zraka iza vozila je pod nešto drugačijim uglom, no ne da bi bili beskorisni ili nervirajući element. Bočni retrovizori? Izvrsni! Ovakavo rješenje, kakvo je kod Cruzea, je odlično najviše radi površine ogledala i njihovog geometrijskog oblika, koji je takav da su u dijelu bližem karoseriji neobično široki (visoki, kako hoćete). Ovo doprinosi tome da se mogu podesiti na način pogodan za posmatranje ciljanog prostora bočno od vozila, a istovremeno su idealno podešeni za vožnju unazad. Vidi se skoro cijeli bok vozila dovoljno nisko da se primjete sve prepreke koje su niske i predstavljaju potencijalnu opasnost. Zlobnici će reći da se ovim narušava aerodinamika vozila. Da par kvadratnih centimetara viška ima uticaj na aerodinamiku, vrijedan spomena, je ništa drugo do popunjavanje prostora i nepoznavanje osnova iz aerodinamike. kao potvrda ovoj tvrdnji: koeficijent otpora zraka je 0,31!

Pretinaca je zaista dovoljno. Veliki sa poklopcem ispred suvozačkog sjedišta. Zatim manji sa poklopcem iznad centralne konzole. Potom onaj sa poklopcem ispod naslona desne ruke. Slijedi manji sklopivi ispod prekidača za svjetla ispred vozača lijevo. U vratima su otvoreni pretinci, a ima i jedan bočno na centralnoj konzoli sa suvozačeve strane, recimo za dnevne novine. Između vozača i suvozača, malo iza poluge ručne kočnice su i držači za čaše. Na zadnjim sjedištima se iz centralnog dijela naslona izvlači naslon za ruke putnika pozadi. Na njemu se nalaze i držači za dvije čaše.
Opcionalno smo na vozačevoj strani imali i pretinac za (sunčane) naočale.Prostor za putnike

Prostor za putnike je oblast kojoj treba posvetiti posebnu pažnju, nezavisno od analize unutrašnjosti u pogledu ergonomije, dizajna i materijala. Kod ovog modela, ako su naprijed osobe veće od 1,90 m, pozadi ne mogu potpuno komotno sjediti osobe veće od 1,90 m. Je li ovo minus? Naravno da nije, ne radi se o predsjedničkoj limuzini, niti o prevoznom sredstvu kompletne prve postave košarkaške ekipe.
No ako naprijed sjedi osoba visine 1,90m pozadi ostaje dovoljno mjesta za osobu tolikog rasta (vidi slike).Ovo znači da je Chevrolet Cruze svojim unutrašnjim dimenzijama (međuosovinski razmak je 2,68m) idealan za porodicu. Naprijed savršen položaj za vozača i suvozača(-icu), pozadi više nego dovoljno za djecu. Zamaranje na dužim putovanjima, bar onih na prednjim sjedištima.... nepoznat pojam. Testirali sa par stotina kilometara u komadu.
Buka i šumovi? Nema! Bar pri brzinama koje dopuštaju putevi u Bosni i Hercegovini, pa i malo većim.

Klima uređaj nismo imali prilike isprobati, zbog vanjskih temperatura koje su se kretale oko 24 stepena, a ventilacioni sistem kao da zrak sa vana malo zagrijavao pri proslijeđivanju u unutrašnjost, i pored činjenice da je točak bio skroz na kraju plavog (hladnog) područja.


Vozne osobine

Ponovimo najvažnije karakteristike motora i performanse:

 • Radna zapremina motora: 1598 ccm
 • Karakteristike glave motora: DOHC, 16 ventila
 • Ubrizgavanje: elektronsko, brizgaljkama za svaki cilindar posebno (MPI)
 • Najveća snaga: 83kW / 113KS pri 6.400 obr/min
 • Najveći obrtni moment: 153Nm pri 4.200 obr/min
 • Najveća brzina: 185km/h
 • Ubrzanje 0-100km/h 11,8 sekundi
 • Stepen kompresije: 10,8:1

Da odmah pređemo na stvar, motor zadovoljava potrebe normalne vožnje. Vozilo je teško 1.360kg (masa praznog vozila) pa sa ovim motorom nema simuliranja brdskih trka, nema "divljanja" po zavojima, niti preticanja u situacijama "pet do dvanaest". Ali zato ima ugodnog, udobnog krstarenja i uživanja u normalnoj vožnji, gdje prosječna brzina neće skoro nikako biti drugačija od onih sa jačim motorima. Ako ipak neko poželi mogućnost simuliranja sportske vožnje, u tom slučaju broj obrtaja ne smije padati ispod najmanje cca 3.600 obrtaja. Treba imati u vidu da motor ima 16 ventila, i da pri niskom broju obrtaja nije jak kao što bi bio da ih ima "samo" osam ventila, ali je zato tu dovoljno propuha za vrtnju na većim brojevima obrtaja. I pored ovoga ne garantujemo potpuno zadovoljstvo tokom natjerivanja motora u režim sa visokim brojevima obrtaja. Podrazumijeva se da će takav režim tražiti i dosta veću potrošnju goriva. Ljubitelji ovakvog načina vožnje za zadovoljenje svojih potreba mogu odabrati jači benzinac ili dizel koji u startu puno većim obrtnim momentom motora pri niskim obrtajima daje garanciju uživanja u nekoj sportskijoj vožnji, i konkretno, jači benzinac je zapremine 1,8 litra, najveće snage 125 ili 150KS, a tu je i dizel radne zapremine 2 litra i najveće snage 150KS.Listajući malo, čitajući mišljenja drugih, našli smo konstataciju da su preticanja jednostavna i brza. Ne slažemo se, i ne postoji niti jedan pokazatelj potvrde ovakve trvdnje. Elastičnost u četvrtom stepenu prenosa sa dvije osobe u vozilu od 60 km/h do 80 km/h je nešto oko 11 sekundi, što je klasična potvrda našem neslaganju. Vozilo sa ovakvim motorom ima namjene od kojih nijedna nije preticanje onako, da kažemo, u posljednjem momentu. Napisati drugačije bi bilo kao da potencijalnog vlasnika nagovaramo da uđe u problematičnu situaciju koja može svakako završiti, pogotovo na našim cestama. Sa druge strane, normalna, udobna vožnja, praktično uživanje u vožnji. u društvu svojih najmilijih je nešto za šta je ovaj motor kao stvoren, pri tome ostvarujući prosječnu brzinu prelaska od tačke A do tačke B skoro identičnu kao i drugi sa jačim motorima.

Nemalo smo bili iznenađeni potrošnjom na otvorenoj cesti koja je bila, čak i na našim magistralnim putevima sa kamionima i kamiondžijama koji misle da su putevi pravljeni samo za njih i kojima ne pada na pamet da propuste kolonu. Ni policiji da ih bar upozori na tu obavezu, da ne spominjem visine kazne koje su obavezne za takve slučajeve. Tada ste osuđeni pratiti ih u nižim stepenima prenosa, vozeći ispod svih ograničenja, što povećava potrošnju. Otvorena cesta, 5,6 litra, uz kršenje ograničenja od +10 posto najviše. Bez kolona i radova na putevima, ova vrijednost može biti čak i niža. Kombinovana potrošnja se kretala od 6,7 do 9,6 litara na 100 pređenih kilometara, zavisno od načina vožnje.

Kočnice su odlične, naprijed ventilirani doskovi, nazad diskovi. Diskovi pozadi su, bar se nama tako čini, nešto većeg prečnika nego je za očekivati uzimajući u obzir raspored opterećenja prilikom kočenja. Spuštali smo se nizbrdicom nekoliko kilometara, kočenje isključivo kočnicama, onako da ih probamo pregrijati. Jedva malo ili nimalo!
Jedan jednostavni test je pokazao da je od 80 km/h do potpunog zaustavljanja zaustavni put oko 16,7 metara.Ogibljenje djeluje sigurno, otporno na bezbrojne neravnine, koje ogibljenje samo "primijeti" na cesti, i ne kvari sveukupnu udobnost. Tome osjećaju doprinose i 16-inčni naplaci i pneumatici velikog prečnika 205/60 R16. Veći prečnik pneumatika za naše puteve osigurava da se neravnine na putu lakše prolaze, a i manje je horizontalno opterećenje na elemente ogibljenja. Ovo direktno znači dugotrajnije elemente ogibljenja i svakako udobniju vožnju. Treba napomenuti da na našim putevima mjestimično ima rupa takvih karakteristika da i vozači vozila sa gusjenicama teška srca pođu na njih.

Ogibljenje je naprijed nezavisno i radi se o McPhersonovim nosačima/podupiračima (često nazvanim poprečna ramena). Nazad je ogibljenje bazirano na principu rada tzv. "torzione šipke", a i naprijed i nazad se nalaze stabilizirajuće poluge. One imaju zadatak da opterećenje, preciznije sile, a koje se javljaju usljed oštrog prolaska kroz krivine na jednom boku vozila, prenose dijelom na drugi bok i na taj način u značajnoj mjeri smanjuju naginjanje karoserije u zavojima. Ovo se itekako primjeti, a može prevariti neiskusnog vozača. Tačno je da je raspored opterećenja na sve točkove pri prolasku kroz zavoje u ovom slučaju bolji i dopušta brže prolaske, no potpuno bazirati mogućnost prolaska samo na osnovu toga, nemajući u vidu zakone fizike, neiskusnom može stvoriti probleme, i možda nešto mnogo gore. Stabilizirajuće poluge iskusnom vozaču samo povećavaju užitak vožnje, a prosječnom vozaču vožnju čini jako udobnom, baš kao i njegovim saputnicima.

PrekidačElementi pasivne sigurnosti su oni koji podrazumijevaju sve ono što ima za cilj smanjenje povreda kada se nesreća dešava. Zračnih jastuka ima šest. Vozač i suvozač imaju zračne jastuke ispred i bočno u naslonima sjedišta. Kod testiranog vozila smo imali i bočne zračne zavjese. U SAD-u je obaveza, kod nas skoro niko ne zna čemu služi, a testni model je imao mogućnost isključenja zračnog jastuka na suvozačkom mjestu. Razlog, ukoliko dijete sjedi na suvozačkom mjestu obavezno se isključi zračni jastuk, jer šteta od eventualnog aktiviranja zračnog jastuka može biti veća od koristi. Ponavljamo, ovo sve u slučaju da je dijete na suvozačkom mjestu! Na svih pet sjedećih mjesta su predviđeni pojasevi sa vezanjem u tri tačke. Predzatezači pojaseva su takođe standard, baš kao i graničnici snage.Model Cruze može doći sa tri paketa opreme Base (S), LS i LT. Mi smo na testu imali onaj sa LS paketom. Pored bazne opreme (paket S) ovaj paket podrazumijeva sljedeće: klima-uređaj, ESP, bočne zrače jastuke (zračne zavjese), prednja sjedišta podesiva po visini, srednji naslon za ruke naprijed, osvjetljenje prtljažnika, ručke na vratima u boji vozila, nešto hroma na maski, upravljač podesiv po visini i dubini, putni kompjuter i električne podizače zadnjih stakala. Cijena modela sa motorom kao na testu i LS paketom opreme (kao na testu), petostepenim ručnim mjenjačem je 27.675,00 KM (uključeni su carina i PDV).
Model koji smo testirali je imao i dodatnu opcionalnu opremu/opcije, a izdvajamo aluminijske naplatke 6,5x16, senzore za parkiranje nazad, prednja svjetla za maglu, držaš za naočale, kontrolu audio uređaja na upravljaču (sve skupa 2.445,00 KM).

Sabiranje utisaka na kraju možda najbolje možemo pokazati kroz ocjenu koliko dobijemo za uloženi novac.
Kako bismo izbjegli potpunu subjektivnost u pogledu ove ocjene, ustanoviljen je matematički model za ovo, koji na osnovu mjerljivih veličina (uključujući konkretne brojeve i Bulove varijable) i uticajem subjektivnosti osoba koje su testirali vozilo u mjeri ne većoj od 20 posto, daje ocjenu vozila.
Rezultat "5", znači da se za uloženi novac dobila adekvatna vrijednost, ulazak u crveno područje znači da je vozilo košta više nego što kupac dobije za svoj novac. Ulazak u zeleno znači da vozilo vrijedi uloženog novca. Dublji ulazak u zeleno područje znači i jaču preporuku sa naše strane za novac koliko košta vozilo. U obzir se pored karakteristika ocjenjivanog uzmimaju i karakteristike i cijene konkurentskih modela.

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.

Dobijena vrijednost za novac


Garantni rok: 3 godine ili 150.000 pređenih kilometara (uslov koji se prvi ispuni)!

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details