Test: Toyota Yaris Cross, Top Gear ocjena 7/10

A evo i nešto još sa Top Gear magazina (TG). Radi se o testu Toyote Yaris Cross, model koji je relativno nov i na bosanskohercegovačkom tržištu,

a već na slici vidite da mu je TG dao pristojnu ocjenu 7 na skali do 10. U odnosu na Yarisa sa kojim dijeli mehaniku, Cross verzija je visočija 20 milimetara i duža 240 mm. 

Automobil je izrađen na TNGA platformi, u TG kažu d aljudi i dalje vole male automobile, a ovaj smatraju i vizeulno privlačnim, a neke stvari podsjećaju i na elemente dizajna najmanjeg Volvoovog SUV-ja. 

Napominju da se automobil dobije sa benzincem koji je integrisan sa elektropogonom, što Toyota radi već 15-ak godina, a kada je elektromotor u zadnjem dijelu automobil je sa pogonom na sva četiri točka (naravno, kada je uključen i taj motor). 

Kažu da im djeluje da je automobil okretan, iako je sa svojih 1.200 kilograma teži od Nissanovog Juke modela. Kažu i da im se to možda čini jer su prije ovog automobila pisali testove o težim automobilima, hoće da kažu da je to možda subjektivan osjećaj. Potrošnja se kretala, u imperijalnim mjerama 53 milje sa jednim galonom (britanskim), a ako to izrazimo u nama razumljivim jedinicama bila oko 5,3 litara benzina na sto pređenih kilometara. 

Toyota Yaris Cross, iskustva, test

Hvale Toyotin sistem hibridnog pogona, uz koji je termička iskorištenost motora skoro 40 posto (još uvijek se gubi 60-ak posto energije goriva u vidu toplote u zrak ili savladavajući trenje iznutra). Toyota se hvali i sa sportskim karakteristikama modela, i u TG-u kažu da su uglavnom u pravu, vjerujem da misle na ponašanje u vožnji, ali skrežu pažnju da je ubrzanje od 0 do 100 km/h u 11,2 sekunde, pa sami ocijenite je li to brzo. Kažu da je za razliku od konvencionalne verzije Yarisa, ovaj ipak nešto teži na volanu, što ističu kao pohvalno, i nema previše pomoći od servo uređaja kod upravljanja vozilom. Kažu da motor ima lijep zvuk, za razliku od ostalih Toyotinih modela, i da je nešto tiši nego je bio u konvencionalnim Yarisima.

Nisu vozili onaj sa elektromotorm na zadnjoj osovini, ali kažu da vjeruju da takav model ima nešto veću potrošnju, ali i emisiju ugljen-dioksida. Što se tiče vožnje, kažu da je prosjek klase, i izdvajaju da je Renault Captur recimo udobniji. Unutra je pristojno stiliziran, a sjedišta su komotna. Ovdje ne kažu dimenzije vozača koji je koristio sjedišta. Napominju da se unutra još uvijek nalazi okolo i tvrda plastika, i to smatraju kao minus.  

Početne verzije dolaze sa osam inčnim ekranom, a bolje opremljene sa devet inčnim ekranom. TG-u se ne sviđa grafika na zaslonima, ali hvale povezivost sa Android i Apple mobilnim uređajima. Pozadi ima dovoljno prostora, zadnja klupa je djeljiva sa 40:20:40 posto. 

Zaključak im je da je ovo kao Yaris, ali više fancy, i da je bolja od većine rivala, koje nisu imenovali. Možda i namjerno. Jer kad su sve ovako ovo napisali ne znam što su stavili ocjenu sedam od deset!?

Toyota Yaris Cross, iskustva, test

Ako želite da vidite kako je to sve uopširio magazin Top Gear, kliknite ovdje: www.topgear.com/yaris-cross

 

               7.5Overall7Top Gear8AutoExpress