• Tuđi Test
  • Parent Category: AMS
  • Objava

Test: Seat Arona, ocjena 6/10 (Top Gear)

Pošto automobilski dileri, pravo ime za njih, testna vozila ustupaju pjesnicima, koji kao zahvalnost neće ništa loše napisati o ustupljenom modelu, a isti se obično pojave sa kakvim portalom koji se ugasi nakon dvije tri ...

...godine, odlučujemo se za aktuelna vozila prenijeti testove sa nekog od renomiranih svjetskih portala. Zadnjih sedmica u BiH svježi dobitnici vozačkih dozvola potpisuju test modela Seat Arona. A ako ga nema u rent-a-caru, onda ima vjerovatno najpopularniji svjetski automobilski portal isti u rubrici test, a iskustva sa testa modela Seat Arona prenosimo sa čuvenog Top Gear magazina.

Za one kojima se dalje ne čita, i ne moraju, na Top Gear magazinu imaju skalu za ocjenjivanje koja ima deset podioka, a Seat Arona je nakon testiranja, sabiranja utisaka, iskustava dobio ocjenu:

 

Evo i link gdje se nalazi originalni test: 

www.topgear.com/reviews/seat/arona 

Top Gear počinje recenziju sa činjenicom da je facelift Arone došao neuobičajno brzo za jedan automobil. Kao konkurente Seatu Aroni navode sljedeće automobile:

- Nissan Juke,
- Ford Puma,
- Hyundai Kona,
- Opel Mokka, 
- Peugeot 2008,
- Kia Stonic,
- Citroen C3 Aircross, i na kraju
- Renault Captur.

Dalje u testu navode da to i nije baš onako, kako oni kažu, "krosoverski crossover", jer i ne postoji pogon na sve točkove, što je po Top Gear magazinu jedan od preduslova da automobil bude funkcionalno zaokružen ako se već naziva crossoverom. Automobil se radi sa istim međuosovinskim razmakom kao Ibiza, a kažu da je i kabina slična. Kažu da je verzija prije ove, dakle pre-facelift Arona izgledala izvanredno. Sada to nije tako, jer su zamijenjeni branici, a eto navode detalj, da maglenke na njemu izgledaju kao bubuljice na mrljavom licu tinejdžera. Ovo je interpretacija sa njihovog originalnog članka, nije moja rečenica. 

Kažu da još koristi platformu MQB A0, a to znači da sjedite visočije nego kod superminija, ali opet niže od većine konkurenata. Točkovi koji se mogu dobiti su 18-inčni najviše, a to doprinosi i udobnosti i većem klirensu vozila (razmak od tla). To treba i doplatiti jer 18-ke nisu u standardnom paketu opreme.

Što se tiče pogona, nabrojali su Volkswagenove motore koji pogone automobil, i opet su napomenuli da nema opcije pogona na sve točkove.

Ono što je uobičajno za Seat, tako kažu na Top Gearu, oprema kod automobila je ona koja je vidljiva, dakle nije kao kod Volva, da imate gomilu opreme za koju i ne znate da je imate, ali brine o vašoj sigurnosti. Pa je kod Arone tu snažan infotaiment sa glasnim stereom i LED prednjim svjetlima. Unutra su malo veći ekrani i više opcija povezivanja, kako ne bi zaostajali za konkurencijom. 

Kako je to kod Top Gear recenzija uobičajno, odmah na prvoj stranici izbace i zaključak, da ne opterećuju nekoga da klika na portal da bi došao do zaključka, pa prije ostatka evo im i zaključka. Kažu da je Arona pristojan mali crossover, ali je Seat leon veći, bolji, i nije skuplji od Arone. Arona je dobra sa tehnologijom i prostorom, i prostrana je za svoj segment, kao i većina konkurenata. Nije naporna za upravljanje. Nema očiglednih nedostataka, ali nema ni posvećenosti kod izrade i dizajna automobila. Kabina je poboljšana sa faceliftom, ili osvježenjem, ali je i dalje rutinska. Malo je mašte i napora uloženo da se razlikuje od Ibize, i to kako vizuelno tako i po praktičnosti. Kažu da se osjeti da automobil nije ispoliran, i pod ovim se ne misli bukvalno na poliranje laka. Jednostavno kao da je nedovršeno nešto ostalo. Kažu da je za cijenu koju košta od Seata bolje kupiti Leon, jer je i bolji i nije skuplji, a i ljepše se vozi.

Što se tiče udobnosti pohvalili su ovjes da dobro amortizuje neravnine i rupe na cesti. Masa koja je manja od 1200 kilograma ostavlja dobre pretpostavke da će pogonski agregati biti dovoljni za ovakav automobil. A ovo u brojevima znači da će sa motorom od 94 KS od mirovanja do 100 km/h ubrzati za 11,5 sekundi. Nije ovo nekakav poseban rezultat, ali radi se o trocilindričnom motoru. Kočnice su pristoje, baš kao i mjenjači. 

U odnosu na verziju prije, unutrašnjost nije plastična, i ima elemenata koji daju neki ljepši osjećaj. Još uvijek tu postoji, a radi ušteda, plastičnih ploha na mjestima gdje je u skupljim paketima opreme, nekakav prekida ili digme. Svi imaju ekrane, 8,25 ili 9,2 inčne, a povezivost sa ANdroidom ili Apple uređajima je sada standardna. Ekran je podignut, pa manje odvlači koncetraciju vozaču. Kažu da su komande na ekranu malo zbunjujuće kada je navigacija u pitanju. Kako kažu, nema te neke svestranosti unutra, karakteristične za neki crossover. Kod konkurenata ima više pretinaca, imaju neki i klizne zadnje klupe, ili nekakva još odlagališta sitnica. Ovdje ističu Citroenov C3 Aircross kao najprilagodljiviji. Kod Arone nema ništa od toga sem ladice ispod vozačevog sjedišta. 

Prtljažnik je 50 litara veći nego kod Ibize. Dakle nije baš neki posebni crossover, ali eto nekome je i to dovoljno, a vozač ne može da očekuje taj neki SUV osjećaj za volanom kao kod većine konkurenata jer sjedi niže nego kod njih.

Evo sada i koja fotografija (kredit: Top Gear)


 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details