Toyota radi na suhim baterijama! (ne čvrstim)

Neko ih zove nova generacija baterija. Trač tabloidi naravno, najviše što znaju o baterijama je da mogu uzeti Duracell u obližnjem Bingu ili Namexu. Netačno, baterije koje zovu "čvrste" ...

... jer je njima "solid state" po analogiji diskova, čvrsta baterija. Pazite šta čitate.

Ovako, solid-state baterije su baterije koje Toyota razvija i koje imaju suhi elektrolit, a ne tečni kakav je sada, pa je ispravan naziv za te baterije SUHA baterija. Ne radi se o novoj generaciji, nego koliko ja znam to je u Toyotinom rasporedu treća ili četvrta generacija novih baterija. Prije njih će doći unaprijeđene, najmanje dvije generacije, lithium-ionskih baterija. 

Neki dan su potpisali i sporazum sa japanskom firmom Idemitsu, a zašto? Jer ima dionice kod australijskog Delta Lithium, a on će se domići i dijela australijiskih zaliha litijuma. 

Očekuju se najranije 2028. godine, a cijena bi trebala biti manja nego kod današnjih iako traćerski politički tabloidi navode da će biti značajno skuplje. Autonomija koju bi mogli pružiti sa jednim punjenjem jest 1200 kilometara, punjenje na brzim punjačima bi trajalo 10-ak minuta.

Izgleda nerealno? Izgledalo vam je nerealno da će današnji mobitel imati veću snagu od desktop računara prije 10-ak godina? Naravno. Navikavajte se.

Detaljnije o baterijama i šta Toyota radi imate na početki testa modela bZ4X - kliknuti ovdje.

 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward