Kina uzvraća Bidenu: kontrola izvoza grafita

U Kini ima nešto što se kod Ministarstva trgovine zove "materijal za dvostruku namjenu", a pod tim misle na stvari koje se mogu koristiti i za vojnu namjenu.

Sada su proglasili i grafit koji se ugrađuje i baterije takvom robom, a ako ste ikada rastavili neku bateriju našli ste i grafitnu šipku unutar nje. E upravo zato, jer se za baterije može koristiti. Slično je uradila i Bijela Kuća, kada je uvela restrikcije kada je u pitanju prodaja visokosofisticiranih elektronskih komponenti Kini. 

Kina proizvodi 60 posto potreba za grafitom za baterije, prirodnim, ali i 90 posto za njegovom zamjenom, vještačkim materijalom koji povećava vijek baterija, i poboljšava osobine punjenja. 

Moje mišljenje je da su ovakve mjere samo privremenog karaktera, jer indistrijski najnaprednije zemlje će ovladati tehnologijom, i prestići Kinu, a onda im kineska roba neće biti potrebna. Da li Kina može tako zamijeniti najsofisticiranije elektronske čipove? Sumnjam. 

Pored ovoga, Kina je od avgusta uvela restrikcije na izvoz galijuma i germanijuma, dva metala, ključna u industriji poluprovodnika. Mislim da su vrlo brzo ukinuli restrikcije na ovom polju.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward