Toyota GR Yaris RZ-H sa DAT mjenjačem (sajam u Tokiju)

Pošto PR odgovorna osoba Toyote na ovakve događaje šalje svoje eksperte, poput onih iz bljeska, koji tvrde da bZ4X ima e-CVT mjenjač, a automobil nema nikako mjenjač nikakav, nije nemoguće da ćete širu reportažu ...

... iz Tokija pročitati na tom trač političkom tabloidu sa iscrpnim osvrtom na cijene voća i kafe u Tokiju. Možda i autonomiju budu mogli procijeniti, ali za to treba savladati jedinice sa računa za električnu energiju. No za Toyotu Bosna i Hercegovina, radi se ipak o nenadmašnim autoritetima, šta ima veze što hvale ili kude mjenjač automobila, koji ne postoji. Toliko o znanju.

GR Yaris se nudi, trenutno, samo sa šestbrzinskim mjenjačem, i to ručnim. Najavljivano je ovdje prije koji mjesec da Toyota radi na osmobrzinskom mjenjaču oznake GR-DAT ovo DAT je od Direktna Automatska Transmisija, na engleskom je, ali je isto skoro. Pokazat će ga na sajmu u Tokiju sljedeće godine, a ako bude išao neko iz BiH, na prijedlog Toyote Bosna i Hercegovina, ići će pomenuti stručnjaci za vimena, prkna i mjenjače koji ne postoje. Sajam je sredinom januara, otprilike kada je pravoslavna nova godina. 

Ako hoćete da ja opišem ovaj mjenjač, ovako bi zvučalo: to je najbrže iz oba svijeta, ručnih i automatskih mjenjača (Toyota ga već koristi na nekim trkama). 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details